Otvorena konferencija "Zašto je Tesla važan"

U Njujorku je u subotu uveče (5. 1) gala prijemom otvorena memorijalna konferencija povodom 70. godišnjice od smrti naučnika i jednog od najvećih svetskih pronalazača Nikole Tesle.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

09:41

Default images

Cilj konferencije "Zašto je Tesla važan", u organizaciji naučne Fondacije "Nikola Tesla" iz SAD, jeste da na jednom mestu okupi svetske umove, naučnike, inženjere, preduzetnike iz oblasti alternativne energije, stručnjake za inovacije, umetnike, pisce i veliki broj Teslinih poštovalaca.

Konferencija se održava u hotelu "Njujorker" u kojem je Tesla proveo poslednjih 10 godina života.

Na otvaranju su dodeljene Tesline nagrade u oblasti nauke, duhovnosti, finansiranja i posvećenosti promociji lika i dela Nikole Tesle, a učesnicima skupa su se obratili predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, predsednik i osnivač Fondacije Nikola Lončar, počasni predsednik David Vujić, kao i izvršni direktor Fondacije Marina Švabić.

Vuk Jeremić rekao je da veliki srpski naučnik personifikuje najpozitivnije crte srpskog nacionalnog identiteta i može da posluži kao uzor u trenutku kada nacija nastoji da definiše svoje mesto u svetu koji se menja.

"Za mene, njegovo srpsko nasleđe je više od detalja iz biografije, jer ja snažno verujem da Nikola Tesla personifikuje neke od najpozitivnijih crta srpskog nacionalnog identiteta. Njegov život je svedočanstvo da čak i kada neko ima skromno poreklo i dolazi iz malog prostora kao što je Balkan, sposobnost, naporan rad i istrajnost mogu biti dovoljni da njegova vizija postane stvarnost".

Tesla može da posluži kao uzor za našu naciju - simbolični most između prošlosti iz koje dolazimo, nerešenih pitanja sa kojima se suočavamo i budućnosti koju nastojimo da izgradimo za buduće generacije.

Jeremić je podsetio da suočen sa velikim izazovima veliki naučnik nikada nije poklekao. "Tesla je uvek imao hrabrosti da deluje u skladu sa svojim ubeđenjima".

"Snaga njegovog karaktera i čvrstina ubeđenja su inspiracija za sve one koji imaju snage da istraju na svom putu u trenucima kada se čini da su okolnosti protiv njih".

"Koliko god da je bio ponosan na svoje srpske korene, Teslini spisi su prožeti dubokim osećanjem globalne svesti", naveo je Jeremić.

On je podsetio i da je u "Njujorkeru", nekoliko meseci pre smrti 1943. godine, na vrhuncu Drugog svetskog rata, Tesla razmišljao o krvavom sukobu koji se odvija u njegovoj domovini.

"Ne samo njegovi zemljaci, već i čitava Evropa i veliki deo sveta bili su tragične žrtve nacista i njihovih fašističkih saveznika poput ustaša. On je svoju pažnju usredsredio ne samo na krvoproliće već i na to kakav će mir uslediti posle prestanka neprijateljstava. Osećao je da pravila koja rukovode međunarodnim odnosima treba ponovo napisati kako bi uzela u obzir težnje za pravdom svih nacija", naveo je predsednik Generalne skupštine UN.

Veliki naučnik je otelotvorenje duha koji dele najplemenitiji i najslobodniji ljudi u istoriji, oni koji su rešili da idu putem posvećenosti, traženju znanja putem otkrića, dodao je Jeremić.

Srbija je, istakao je, s pravom ponosna na Teslina otkrića i izume koji su uveli svet u moderno doba. "Svaki put kada upalimo svetlo, uključimo kompjuter ili koristimo mobilni telefon, treba da se setimo Tesle, zaključio je on.
Spomen ploèa na hotelu Njujorker (wikimedia commons)
Ovogodišnji dobitnik nagrade "Tesla Spirit" je, između ostalih, stalna misija Srbije u Uneskou za upis imena Nikola Tesla u registar Pamćenja sveta.
Nagrada se postuhmno dodeljuje ambasadoru Dragoljubu Najmanu.

Takođe, dobitnici nagrade su i Muzej "Nikola Tesla" iz Beograda, kao i dr Ljubo Vujović i organizacija Teslina Memorijala za životno delo u oblasti promocije lika i dela Tesle u SAD, Hotel "Njujorker" i drugi.

Otvarajući gala prijem, Marina Švabić je istakla da je Tesla danas živ kroz mnoga svoja dostignuća koja su sastavni deo našeg sveta - od naizmenične struje, preko radio i bežičnog prenosa, do daljinskog upravljanja.
"Tesla je onaj koji nam je omogućio da noćas jasno vidimo jedni druge. Da li uopšte možemo da zamislimo život bez Tesle", rekla je Švabićeva.
Ona je podsetila da je veliki naučnik iza sebe ostavio više od 300 izuma, patenata i teorija, ali da njegovo nasleđe uključuje i mnoga neodgovorena pitanja, misterije i kontroverze.

"Zbog toga smo mi iz Tesline naučne fondacije rešeni da istražimo živog i legat Nikole Tesle i bacimo novo svetlo na njegova dostignuća iz perpsektive 21. veka koji Teslu čini još više našim savremenikom", rekla je Švabićeva.

Ključno pitanje konferencije upravo je - "Zašto je Tesla važan", rekla je Švabićeva, navodeći da će tokom naredna tri dana učesnici to pitanje istražiti iz više uglova.

"Tesla je bio inženjer i nezaustavljivi pronalazač, uzor i heroj mnogh naučnika, zatim vizionar i na posletku duhovni čovek čija je duhovnost nadilazila rodno pravoslavlje", istakla je ona.

U okviru konferencije, kja traje do 7. januara, biće održana predavanja, prezentacije, diskusije i dokumentovani dokazi o rastućem interesovanju za velikog naučnika i pronalazača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: