Ljubav koja je preživela skoro ceo vek

Kinez Ši Sifan i njegova supruga Liu Jaogu proslavili su zajednički stoti rođendan 28. decembra. Ovaj bračni par rođen je 28. decembra 1912. godine i zajedno su već 78 godina.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2012.

14:24

Default images

Celo selo okupilo se neobičnim povodom. Seoska pozorišna trupa priredila je specijalnu predstavu a napravljena je i velika torta sa nesvakidašnjim svećicama – onima koje obeležavaju stoti rođendan. I to dvostruki, prenosi BBC.

Godinu njihovog rođena obeležio je pad poslednje kineske carske dinastije po imenu Ćing, često poznate i kao Mandžurska dinastija. Uspostavljena je republika i održani su prvi izbori. Vremešni kineski par od tada je preživeo građanski rat, revoluciju, kontrarevoluciju, komunizam i sadašnji kapitalizam.

Za rođendan su dobili televizor sa LCD ekranom koji je za baku Jaogu predstavljao pravo čudo tehnike, misteriju koju nije mogla da razume. Iako u početku nije shvatala šta se dešava na ekranu koji je prikazivao slike iz njihovog dugogodišnjeg braka, vremešni Sifan strpljivo joj je pokazao u čemu je čar njihovog poklona.

Procenjuje se da u Kini živi više desetina hiljada stogodišnjaka, kako je saopšteno prošle sedmice. Zbog toga su kineske vlasti donele zakon kojim propisuju potomcima na koji način da vode brigu o svojim starijim članovima porodice.

Međutim, ovaj još uvek zaljubljeni par ne brine o tome. Oni i dalje žive u kući koju su zajedno izgradili i u kojoj su podigli nekoliko generacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: