Upoznajte "najkul" gradonačelnika na svetu

Džon Gnar, nikad nije išao na fakultet, radio je kao taksista, svirao u lokalnom pank bendu "Runny nose", napravio karijeru komičara na Islandu, a od 2009. godine je gradonačelnik Rejkjavika.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

13:47

Default images

Ovaj "kul" gradonačelnik na to mesto je izabran pod zaista neverovatnim okolnostima. Kako bi ismejao tadašnje političke strukture u Rejkjaviku, Džon Gnar je sa nekolicinom svojih prijatelja iz čiste šale napravio političku partiju koju su nazvali "Najbolja partija" i u svoj politički program i osnivački akt uneli klauzulu da osnivaju "poltičku stranku koja je će raditi kao otvoreno korumpirano društvo", čime su želeli da javnosti skrenu pažnju da su sve ostale partije na Islandu prikriveno korumpiprane.

Takođe su u svom izbornom programu obećali da ukoliko budu izabrani neće ispuniti nijedno obećanje dato u predizbornoj kampanji uključujući i "besplatne peškire na svim bazenima, novi Diznilend Park, Islandski parlament bez droga do 2020. godine, kao i polarnog medveda za zoološki vrt u glavnom gradu Islanda.

Na osnovu takvih predizbornih (ne)obećanja Džon i njegovi prijatelji su pobedili na izborima, a on je postao gradonačelnik Rejkjavika.

Ovaj neobični gradonačelnik nakon izbora obećao da neće ući u koaliciju ni sa kim ko nije gledao televizijski seriju "The Wire", jer je to njegov omiljeni televizijski šou, a tokom osamdesetih dok je svirao u bendu aktivno družio se sa bendom Sugarcubes i pevačicom Bjork.

Džon Gnar je rođen 1967. godine, kao dete u uzrastu od svoje pete do sedme godine bio je lečen od ozbiljnog mentalnog poremećaja, disleksije i otežanog učenja u državnoj bolnici, ali je ipak postao gradonačelnik.

Nakon što je postao gradonačelnik Rejkavika, bila je pokrenuta inicijativa da se glavni grad preimenuje u Gnarenburg, ime po kome se nekada zvala njegova radijska emisija.

Kao gradonačelnik je bio u centru pažnje kada se 2010. godine pojavio na gej paradi kao transvestit, kao i kada je pod maskom Darta Vejdera iz "Ratova zvezda" i sa kapom Deda mraza u video poruci stanovnicima Rejkavika čestitao Novu godinu.

Ovaj plavokosi otac petoro dece pod svojim umetničkim imenom "Johnny Punk", se sasvim prirodno, aktivno zalagao za oslobađanje iz zatvora ruskih pank-rokerki "Pusi Rajot".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: