Vesti -

Crnogorci demantuju Njutna?!

Trojica crnogorskih pronalazača predstavili su 28. novembra u Tivtu autonomni mehanički agregat za proizvodnju električne energije, koji bi, ukoliko zaista deluje, mogao pobiti Njutnove zakone.

Izvor: vijesti.me
Podeli

Predstvaljanje ovog uređaja izazvalo je veliko interesovanje građana, ali i oprečne komentare ljudi od struke koji nisu verovali da su trojica autora ovog pronalaska predvođena Milanom Bojovićem sa Žabljaka, zaista uspeli u prevazilaženju do sada važećih pravila fizike o sili akcije i reakcije koje je utemeljio još Isak Njutn, pišu podgoričke Vijesti.

„Ovaj uređaj je rešnje da se dobije jedostavna, ekološki čista i energija koja se može primeniti na svakom mestu. Agregat može biti mobilan, montažno-demontažni ili autonoman. Uređaj koristi inicijalnu energiju – jednosmernu struju iz baterije od 12 volti koja pokreće elektromotor, a ovaj opet preko posebnog prenosnog sistema, pokreće generator koji preko ispravljača, proizvodi naizmeničnu električnu energiju napona 230 volti.

Manji deo generisane energije se vraća nazad i puni bateriju od 12 volti, a mnogo veći ‘višak’ novoproizvedene struje spreman je za napajanje svih potrošača koji funkcionišu na naponu od 220 volti”, objasnio je Bojović dodajući da je tajna uspeha njihovog pronalaska koji omogućava da se inicijalna energija iz 12-voltog akumulatora višestruko uveća, sistem povezivanja i sistem pretvaranja energije, ali o tome nije mogao detaljnije govoriti.

„U ovom trenutku možemo dimenzionisati, kontrusati i proizvesti agregate koji rade na ovakvom principu,a koji su snage od 1 kilovata do čak 2 megavata“ poručio je Bojović dodajući da njihov patent omogućava stabilno i nezavisno snabdevanja strujom domaćinstava, hotela, mreže javne rasvjete, sistema za navodnjavanje ili industrijskih postrojenja.

Zanimanje za patent trojice pronalazača pokazali su i neki bokeljski privrednici, dok je deo na prezentaciji prisutnih inženjera elektronike i elektrotehnike, sa skepsom vrteo glavom na pomisao da je izumljen uređaj koji će, ako je sve tako kako kažu njegovi konstruktori, neminovno dovesti do propasti EPCG i svih drugih sličnih elektroprivrednih preduzeća.

Bojović i njegove kolege su članovi „Udruženje menadžera Balkana“, a pravni zastupnik njihovog patenta je tivatski advokat Ratko Pantović.

Upravo je u Pantovićevom lokalu „Apolon“ priređena prezentacija novog agregata koji je, nakon stavljanja u pogon, strujom napajao osvjetljenje i druge električne uređaje u kafiću, kao i dvije električne alatke – bušilicu i brusilicu koje su na njega prikopčane.

„Posle godinu dana ispitivanja, patent je registrovan i dobijen je sertifikat od Zavoda za zaštitu intelektuelane svojine Crne Gore. U toku je postupak za proširenje priznanja njihovog patenta na 124 države-potpisnice međunarodne konvencije za zaštitu intelektualne svojine i nakon toga, moji klijenti planiraju da počnu proizvodnju ovog uređaja“ kazao je advokat Ratko Pantović.

On je dodao da je u toku i potraga za investitorom koji bi finansirao početak proizvodnje ovih agregata, koji su za početak, snage od 1 kilovata do čak 2 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu