Uzorci sa Marsa slični tlu na Havajima

Podaci o prvim uzorcima minerala koje je sa Marsa prikupio rover "Kjuriositi", ukazuju na veliku sličnost sa vulkanskom lavom na Havajima, saopštila je Američka agencija za svemirska istraživanja (NASA).

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.10.2012.

16:00

Default images

Robotska laboratorija je prilikom analize atomske strukture kristala na tlu Marsa koristila iks-zrake. Ova tehnologija, poznata kao difrakcija iks-zracima, prvi put je korišćena za proučavanje tla na nekoj drugoj planeti.

Rover "Kjuriositi" je otkrio da zrna peska sa Marsa sadrže kristale slične bazaltnom tlu koje se može naći u vulkanskim predelima na Zemlji, poput Havajskih ostrva.

Kako prenosi Rojters, naučnici planiraju da na osnovu podataka o mineralima sa Marsa, ustanove da li je na ovoj planeti, koja je najsličnija Zemlji u Sunčevom sistemu, moguć život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: