- Vesti -

Majkl Džekson - Novi bizarni detalji

Majkl Džekson je bio vrhunski zabavljač koji je vodio računa o svakom detalju svog nastupa, od uigrane koreografije do šljokica i perlica pažljivo ušivenih na njegovim kostimima, otkriva u svojoj novoj knjizi dugogodišnji kostimograf kralja popa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Slavni pevač je bio poznat ne samo po svojoj muzici i plesu već i po svom prepoznatljivom stilu - od kostima vojničkog kroja, preko rukavica ukrašenih cirkonima do kožnih jakni raznih aplikacija.

U svojoj knjizi "Kralj stila: oblačenje Majkla Džeksona" (The King of Style: Dressing Michael Jackson), koja će biti objavljena 23. oktobra, Majkl Buš, čovek koji je tokom 25 godina dizajnirao i pravio Džeksonove kostime za nastup, opisuje kako je nastao i kako se razvio modni stil slavnog pevača.

"Odeća je morala da prijanja uz telo tokom nastupa", kazao je Buš , dodajući da je Džekson posebno voleo šljokice i perle jer su odbijale svetlost sa scene.

Kostimi su morali da budu "saliveni" i istovremeno funkcionalni i udobni, a kravate i rese su bile strogo zabranjene jer bi fanovi mogli da ih zgrabe, naveo je kostimograf.

"Razmišljao je i o najmanjem detalju", istakao je Buš, dodajući da su Džeksonove pantalone bivale sve kraće kako je nastupao na sve većim stadionima jer je želeo da i ljudi u poslednjim redovima vide šljokice na njegovim čarapama.

Buš i njegov saradnik Denis Tompkins kreirali su za Džeksona oko 900 kostima od kojih se neki mogu videti na fotografijama u knjizi. Kada nije nastupao, Džekson je voleo da nosi široku, udobnu odeću, a najčešće je nosio somotske košulje i crne pamučne pantalone, kao i cipele marke Floršejm, koje se mogu kupiti gotovo svuda u Americi i u kojima je najčešće nastupao.

Bušovo i Tompkinsovo najveće dostignuće bile su takozvane "cipele za naginjanje" (lean shoes) koje su Džeksonu omogućavale da se iz stajaće poze nagne napred pod uglom od 45 stepeni bez padanja, plesnu figuru koju je prvi put izveo 1987. godine u spotu "Smooth Criminal".

Iako je Džekson tvrdio da nema omiljeni kostim, Buš kaže da je pevač najviše voleo onaj u kojem je sahranjen - belu, vojničku jaknu sa cirkonima i perlama koju je nosio kada je 1993. primio Gremi nagradu.

"Majkl je bio čovek mnogih paradoksa, od kojih smo neke preneli na odeću koju smo dizajnirali: rigidni vojni krojevi koji su ujedno bili i rastegljivi; buntovnički detalji postavljeni na grudi blagorodnog čoveka; svetlucavi ukrasi ušiveni u odeću skromnog čoveka; ručno izrađena odeća nošena uz iznošene Floršajmove cipeke", kazao je Buš opisujući Džeksonov komplikovani karakter.

Majkl Džekson je umro u 50. godini u junu 2009. u Los Anđelesu od prekomerne doze analgetika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu