- Vesti -

Poslednji let šatla "Endevor"

Američki spejs šatl "Endevor" (Endeavour) danas će, pre nego što postane muzejski primerak, leteti poslednji put, ali ne u svemir, već putanjom koju sledi većina turista u poseti Kaliforniji - obilazeći znamenitosti ove države.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tokom svoje poslednje "misije", koja obećava da će biti masovno gledan šou, "Endevor" će, pričvršćen za gornji deo "džambo džeta" 747, poleteti iz vazduhoplovne baze "Edvards" u pustinji Mohave i spuštaće se nisko iznad najznačajnjih znamenitosti u Kaliforniji tokom leta koji će trajati četiti i po sata, pre nego što sleti na međunarodni aerodrom u Los Andjelesu, preneo je AP.

Pošto je NASA odlučila da ugasi ovaj šatl program, "Endevor" je u sredu krenuo iz Kosmičkog centra "Kenedi" na Floridi ka svojoj poslednjoj destinaciji u Kaliforniji, svrativši juče u Arizonu, a polovinom oktobra će, veoma pažljivo, biti transportovan gradskim ulicama do Kalifornijskog naučnog centra, gde će od tada biti izložen.

"Endevor" je 25 puta leteo u kosmos i skoro 4.700 puta obleteo oko Zemlje pre nego što je povučen prošle godine. NASA je povukla šatl prošlog leta, po nalogu Bele kuće, kako bi više vremena i novca posvetila destinacijama izvan niske zemaljske orbite, a na radaru kosmičke agencije su asteroidi i planeta Mars, gde će se, kako je planirano, slati misije sa posadom.

Vesti

"Sat za našu planetu"

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode "Sat za našu planetu" održaće se danas simboličnim isključivanjem svetla na sat vremena, od 20.30 do 21.30, ukazati na neophodnost očuvanja planete Zemlje, u sklopu inicijative za borbu protiv klimatskih promena.

Vesti subota 24.03. 09:00 Komentara: 2
strana 1 od 3745 idi na stranu