- Vesti -

Poslednji let šatla "Endevor"

Američki spejs šatl "Endevor" (Endeavour) danas će, pre nego što postane muzejski primerak, leteti poslednji put, ali ne u svemir, već putanjom koju sledi većina turista u poseti Kaliforniji - obilazeći znamenitosti ove države.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tokom svoje poslednje "misije", koja obećava da će biti masovno gledan šou, "Endevor" će, pričvršćen za gornji deo "džambo džeta" 747, poleteti iz vazduhoplovne baze "Edvards" u pustinji Mohave i spuštaće se nisko iznad najznačajnjih znamenitosti u Kaliforniji tokom leta koji će trajati četiti i po sata, pre nego što sleti na međunarodni aerodrom u Los Andjelesu, preneo je AP.

Pošto je NASA odlučila da ugasi ovaj šatl program, "Endevor" je u sredu krenuo iz Kosmičkog centra "Kenedi" na Floridi ka svojoj poslednjoj destinaciji u Kaliforniji, svrativši juče u Arizonu, a polovinom oktobra će, veoma pažljivo, biti transportovan gradskim ulicama do Kalifornijskog naučnog centra, gde će od tada biti izložen.

"Endevor" je 25 puta leteo u kosmos i skoro 4.700 puta obleteo oko Zemlje pre nego što je povučen prošle godine. NASA je povukla šatl prošlog leta, po nalogu Bele kuće, kako bi više vremena i novca posvetila destinacijama izvan niske zemaljske orbite, a na radaru kosmičke agencije su asteroidi i planeta Mars, gde će se, kako je planirano, slati misije sa posadom.

Vesti

strana 1 od 3892 idi na stranu