Zašto se tetovaža teško skida

Neke vrste tetovaže - uključujuće one kod kojih je korišćena plava ili žuta boja - teže je ukloniti od drugih, a teže se skidaju i veći i stariji tatui, ukazuje italijanska studija.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

11:21

Default images

Čak i za uklanjanje manjih tetovaža, rađenih crnim mastilom, koje su napravljene u roku od pola sata, nekad su potrebne godine da bi se uklonile, upozoravaju stručnjaci italijanskog Istraživačkog centra GISED, iz Bergama, a prenosi Rojters.

Oko polovina onih koja se odluče za tetovažu jednog dana poželi da je skine. Međutim, od 352 analizirana slučaja uklanjanja tetovaže takozvanim "Q-switched" laserom, posle deset seansi ni polovina nije bila uspešna, dok je posle 15 seansi s uspehom skinuto tri četvrtine tatua.

Pušači, kao i oni koji su između dve seanse napravili pauzu kraću od dva meseca, su pod većim rizikom da im tatu ne bude uspešno uklonjen, utvrdio je tim iz Bergama.

Neuspeh kod pušača tumači se dejstvom pušenja na imunološki sistem, a plavo i žutu mastilo se teško skida zbog reakcije lasera na individualni pigment tetoviranih osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: