Kretanje spermatozoida snimljeno u 3D

Američki naučnici po prvi put su uspeli da u 3D tehnici zabeleže kretanje spermatozoida na njihovom putovanju do jajne ćelije

Život

Izvor: tportal.hr

Utorak, 18.09.2012.

16:30

Default images

Nova tehnologija snimanja, slična onoj koja se koristi u pametnim telefonima i digitalnim kamerama, trebalo bi da omogući kvalitetnije testiranje plodnosti muškaraca, kao i uvid u ponašanje drugih mikroorganizama, kažu stručnjaci.

Ljudsku spermu teško je proučavati jer je malena i vrlo brza čak i za mikroorganizme. Vođa studije Ajdogan Ozkan kaže da su se uprkos tome odlučili da testiraju svoju tehniku upravo na spermatozoidima jer oni bez ikakve sumnje spadaju u najvažnije mikroorganizme.

Ozkanov je tim u istraživanju spermu postavio na silikonski senzor. Potom ju je osvetlio crvenim i plavim LED svetlom iz različitih smerova. U eksperimentu je korišćeno oko 24.000 ćelija. Svaki je spermatozoid bacao je dve različito obojene senke koje je beležio silikonski čip. Ovi podaci konačno su kombinovani pomoću računara kako bi se rekonstruisale krivudave putanje muških polnih ćelija.

Obični optički mikroskopi mogu da prate tek vrlo ograničen broj spermatozoida, dok novom tehnikom istovremeno može da se snima više od 1.500 njih, objasnio je Ozkan.

Prikupljeni podaci pokazali su da većina spermatozoida sledi putanju koja je manje-više pravolinijska, međutim, postoje i spermatozoidi, koje su naučnici nazvali hiperaktivnima, koji vrlo često menjaju putanju, tako da ponekad zaplivaju čak i u suprotnom smeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: