Student snimio Zemlju iz svemira

Kad razmislite o tome koliko koštaju projekti NASA, verovatno vas uhvati blaga vrtoglavica. Međutim, jedan dečko napravio je fotografije Zemlje iz svemira po ceni od svega 250 evra.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

19:02

Default images

Adam Kadvort (19) iz Omberslija u Velikoj Britaniji napravio je nekoliko neverovatnih fotografija Zemlje iz svemira koristeći balon i polovan foto aparat koji je kupio preko interneta.
Facebook / Twitter
Budući da o fizici zna onoliko koliko je učio u srednjoj školi, Adam je proveo 40 sati radeći na kutiji sa GPS-om, radiom i mikro procesorom.

Posle dva i po sata, njegova kreacija dospela je u zemljinu stratosferu, odnosno visinu od 33.600 metara i napravila odlične fotografije naše planete.
Facebook / Twitter
Adam je onda uz pomoć GPS-a sličnom onom koji se koristi u automobilima pratio napredovanje i locirao ga radio transmiterom posle pada na Zemlju.

Ovaj skromni tinejdžer koji sada studira na Univerzitetu u Notingemu kaže da je celi projekat pravio “iz hobija”.

“Želeo sam neki izazov, ali sam zadivljen rezultatima. Video sam jednog dečka koji je sličnu stvar uradio pre nekoliko godina i želeo sam da učinim isto – samo bolje”, kaže on.
Facebook / Twitter
Adam je koristio standardni Canon A570 i smestio ga u izolovanu kutiju sa manjom video kamerom, dva temperaturna senzora, dva solarna panela, uređajem za praćenje, mikroprocesorom i radiom.

Zatim je celu kutiju pričvrstio za balon od lateksa sa padobranom, a celi uređaj nazvao “HABE 5”.

Nakon pucanja balona, kutija se zahvaljujući padobranu bezbedno spustila u Broudvej, mesto 50 km udaljeno od njegove kuće.

“Kada sam pronašao kameru, bio sam oduševljen. Fotografije su odlične. Ipak, sočivo se zamaglilo na visini od oko tri km budući da je u njega prodrla vlaga”, kaže on.

“Sada radim na novom projektu u kom ću moći da kontrolišem gde će se kutija spustiti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: