Reakcije na smrt Nila Armstronga

Svet je ispratio u večnu slavu još jednog velikana – legendarnog astronauta Nila Armstronga, prvog čoveka koji je kročio na Mesec.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 26.08.2012.

08:03

Default images

Povodom njegove smrti oglasile su se mnoge njegove kolege i poznate ličnosti.

Bio sam dovoljno srećan da budem jedan od članova posade i letim sa izvarednim pilotom Nilom Armstrongom i pratim ga na lunarnom modulu 'Eagle', pa je veoma tužno što nećemo zajedno, kao tim, prisustvovati 50-godišnjici 2019. kojoj sam se toliko radovao. Mislim da je celi svet rastužen ovom vešću – svima nama nedostaje veliki govornik i vođa svemirskog programa“, Baz Oldrin, „drugi čovek“ na Mesecu

Bio je jedan od najboljih i strašno će mi nedostajati“, Majkl Kolins, pilot komandnog modula Apollo 11

Nil je među najvećim američkim herojima – ne samo njegovog, nego svih vremena. Kada se on sa ostatkom posade ukrcao na Apolo 11 1969. sa sobom je nosio težnje cele nacije.

Oni su pošli da pokažu svetu da američki duh može videti iza zamislivog – da je sa dovoljno elana i umnosti sve moguće. A kada je Nil kročio na površinu meseca po prvi put, doneo je trenutak čovečanstvu koji nikad neće biti zaboravljen.

Danas Nilov duh otkrića živi u svim muškarcima i ženama koji su svoje živote posvetili istraživanju nepoznatog – uključujući i one koji rade na tome da idemo dalje i dublje u svemir.

To nasleđe će trajati – podstaknuto čovekom koji nas je naučio ogromnoj snazi koju može imati jedan mali korak“, Barak Obama, predsednik SAD

Sve dok je istorijskih knjiga, Nil Armstrog biće u njima, zapamćen zbog toga što je učinio prvi korak čovečanstva izvan našeg sveta.

Osim što je bio jedan od najvećih američkih istraživača, Nil je nosio veliku milost i skrušenost koja bi trebalo da je za primer svima nama.

To što ulazimo u eru istraživanja svemira, činimo na ramenima Nila Armstronga. Žalimo za preminulim drugom, kolegom astronautom i pravim američkim herojem“, šef NASA Čarls Bolden.

Nil Armstrong danas zauzima svoje mesto u dvorani heroja. Sa nemerljivom hrabrošću i nesputanom ljubavlju prema svojoj zemlji, hodio je tamo gde ni jedan čovek nije išao pre. Mesecu će nedostajati njegov prvi sin Zemlje.

Upoznao sam ga i razgovarao s njim pre samo nekoliko nedelja – njegova strast za svemirom, naukom i otkrićima i njegova posvećenost Americi inspirisaće me celog mog života, Mit Romni, republikanski kandidat za predsednika SAD

Bio je spreman da učini mnogo za svoju zemlju i bio je ponosan što je tako i radio, a ipak ostao skromna osoba kakva je uvek i bio. Bio je dobar prijatelj i mnogo će nam nedostajati“. Džon Glen, bivši astronaut i senator

Nil Armstrong bio je lična inspiracija svima nama. Njegov istorijski korak na površini Meseca bio je osnova za mnoge od naših ličnih snova da postanemo astronauti. Jedina stvar koja je mogla zaseniti takvo dostignuće bila je njegova skromnost zbog tih uspeha. Nedostajaće nam kao prijatelj, mentor, istraživač i ambasador američkog duha genijalnosti“, Bob Benken, direktor Astronautskog odeljenja NASA

Hvala ti na svemu, na tvojim žrtvama, dostignućima i inspiraciji. Trudićemo se da produžimo tvoje nasleđe“, Bobak Ferdovsi, direktor leta na trenutnoj misiji Kjuriositi

Počivaj u miru moj čika Nile! Ostani visoko!“, Snup Lajon, reper

Počivaj u miru. Moja prva inspiracija da učinim mogućim putovanje u svemir za sve ljude. Heroj za sve koji gledaju u zvezde i snove“, Ričard Brenson, vlasnik kompanije Virgin

Počivaj u miru prvi moonwalker-u“, Will.i.am

Nil Armstrong: Jedan ogromni korak... u ruke Boga“, Rob Lav, glumac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: