- Vesti -

Markes boluje od demencije?

Kolumbijski pisac i Nobelovac Gabrijel Garsija Markes, koji se već duže vreme nije pojavljivao u javnosti, pati od demencije, otkrio je njegov brat Haime Garsija Markes.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ima probleme sa pamćenjem. Ponekad zaplačem, jer osećam da ga gubim", kazao je mlađi brat 85-godišnjeg pisca koji je, navodno, potpuno prestao da piše.

BBC prenosi danas da su glasine o mentalnom zdravlju kao i o novčanim problemima Garsije Markesa nedavno počele da kruže Kolumbijom i da je ovo prvi put da jedan član porodice slavnog pisca o tome govori javno.

"Fizički se dobro oseća, ali već neko vreme boluje od senilne demencije. Ipak, zadržao je smisao za humor, volju za životom i entuzijazam", kazao je studentima jednog seminara u Kartageni Haime Garsija Markes.

"To je bolest koja postoji u našoj porodici", objasnio je on, dodajući da često razgovara telefonom sa bratom koji trenutno živi u Meksiku.

Gabrijel Garsija Markes, kojeg Kolumbijci od milja zovu Gabo, najpoznatiji je po romanu "Sto godina samoće" iz 1967. koji je prodat u više od 30 miliona primeraka širom sveta i preveden na 30 jezika. Među njegovim ostalim poznatim delima su "Ljubav u doba kolere", "Pukovniku nema ko da piše", "Hronika najavljene smrti" i "Jesen patrijarha". Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu