Bor: Žena za volanom dampera u rudniku

Među 60 vozača teških kamiona na površinskom kopu u rudniku bakra Veliki Krivelj kod Bora, radi i Milica Božić Jovanović - jedina žena-vozač teških kamiona od 220 tona u stogodišnjoj istoriji borskih rudnika bakra.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.04.2012.

14:37

Default images

Ona ističe da joj je vožnja kamiona "bila najveća želja iz detinjstva. Od malena sam volela da se igram automobilčićima, volela sam kola, zatim sam položila ispit za upravljanje kamionom i sada, kada sam to posigla, imam želju da jednoga dana dobijem dozvolu D kategorije i budem vozač autobusa, ali će ovo da ostane moje radno mesto", kaže Milica.

Kaže da je drugovi na kriveljskom kopu veoma poštuju i rado joj pomažu u ovom napornom poslu, a najteže joj je noću, kada se mimoilazi sa kolegama na putu.

"Noću morate da ugasite svetla, da ispoštujete kolege da nađete mesto da bi ste ih propustili. Teško je kada pada kiša, sneg i morate biti maksimalno koncentrisani na put i da imate preglednost za vožnju", objašnjava ona.

Teški teretni kamion marke "Belaz" ima nosivost od 220 tona i samo ilustracije radi točak mu je visok 3,5 metra.

U jednom punjenju, kamion koji Milica vozi do drobilice rude, nalazi se oko pet tona bakra, a tokom samo jedne smene ona preveze desetak punih kamiona bakarne rude.

U RTB-u kažu da je nekada davno bilo pokušaja da žene upravljaju pomoćnom, mnogo manjom mehanizacijom. Međutim sve se završavalo samo na bezuspešnim pokušajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: