76-ogodišnjak preživeo 10 dana u pustinji

Dijabetičar star 76 godina preživeo je 10 dana u pustinji Nevade koristeći veštine koje je naučio kao dečak u udruženju skauta i topeći sneg, ali je njegov prijatelj koji je otišao da pronađe pomoć, preminuo.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

17:30

Default images

Džejms Klemovič i Laslo Sabo (75) otišli su u obilazak rudnika u Nevadi kada su im se kola pokvarila na napuštenom putu gde nije bilo dometa, rekla je AP-u Klemovičeva supruga Džoana.

Dvojica muškaraca bezuspešno su pokušala da pokrenu automobil, palili su rakete i vatru u nadi da će ih neko videti u okrugu Peršing na severozapadu Nevade, oblasti gde manje od 7.000 ljudi živi na 15.540 kvadratnih kilometara.

Muškarci su upotrebili peškir koji su pronašli u kolima kako bi u flaše iscedili sneg i vodu koju su pronašli u jarku ali je posle četiri ili pet dana Sabo krenuo po pomoć.

Klemovič ima problema sa dijabetesom, ugrađen mu je pejsmejker i imao je trostruki bajpas. On tvrdi da nije paničio dok je čekao povratak prijatelja. Vodio je dnevnik u koji je beležio koliko je vode popio i šta je radio svakog dana. I svakog dana je pisao pismo ženi.

Redovan unos vode najverovatnije je razlog što je preživeo jer je njegov dijabetes u takvim uslovima mogao da se pogorša, rekla je Rita Kalijani sa Medicinskog fakulteta u Baltimoru.

Tokom gladovanja telo koristi glukozu iz jetre ili masnih naslaga ali je unos vode neophodan kako bi se višak šećera uklonio, dodala je ona.

Klemoviča su pronašli vojnici koji su u blizini imali vežbu. Sabo je pronađen mrtav kilometar i po dalje. Uzrok smrti se još uvek ne zna.

Klemovič je još u Nevadi i čeka da mu se popravi automobil kako bi se vratio kući. O prijatelju, kaže njegova supruga, odbija da priča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: