Homoseksualnost je bolest?

Da je homoseksualnost bolest smatra 60 odsto građana Crne Gore, a LGBT osobe su među najugroženijim grupama u toj državi, rezultat je danas objavljenog istraživanja o stavovima o diskriminaciji i LGBT osobama.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

14:19

Default images

Istraživanje je obuhvatilo 803 ispitanika starijih od 18 godina, a sproveli su ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT forum Progres u saradnji sa ambasadom Kanade u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da je istraživanje pokazalo da su predrasude i negativni stavovi prema LGBT populaciji najčešći kod starijih osoba, onih sa nižim obrazovanjem i među stanovništvom u ruralnim delovima Crne Gore.

Kao tolerantniji se pokazuju mladi, urbani, visokoobrazovani i žene, navela je ona.

Uljarević je kazala da većina populacije, 63 odsto ispitanika, smatra da je u Crnoj Gori diskriminacija prisutna, a čak 86 odsto se slaže da ne postoji opravdanje za uskaćivanje prava bilo kome.

Prema istraživanju, prve asocijacije koje se vezuju za homoseksualne osobe imaju u najvećem procentu negativnu konotaciju. Poslije HIV pozitivnih osoba, prema homoseksualcima se iskazuje najveća socijalna distanca, a 17 odsto populacije negira postojanje osoba homoseksualne orijentacije u Crnoj Gori.

Podeljen stav prema homoseksualcima se ogleda u tome što se 52 odsto građana slaže sa tvrdnjom da LGBT osobe imaju pravo da javno iskazuju svoju seksualnost, dok je 45 odsto protiv.

Takođe, 52 odsto stanovnika smatra da su homoseksualci ugrožena grupa kojoj treba pomoći da ostvare svoja prava, dok se 40 odsto protivi ovom stavu, kazao je predstavnik LGBT foruma Progres Zdravko Cimbaljević.

On je dodao da i pored rasprostranjenih predrasuda i potrencijala za diskriminatorno ponašanje, ohrabruje činjenica da vrlo mali procenat građana opravdava verbalno - 11 odsto, odnosno fizičko nasilje nad LBGT osobama, svega sedam odsto.

Čak 74 odsto populacije ne bi imalo ništa protiv da im deca u školi prisustvuju predavanjima koja o homoseksualnosti govore sa naučnog aspekta. Upravo u obrazovanju i podizanju svesti javnosti se nalazi ključni osnov za borbu sa postojećim predrasudama , kazao je Cimbaljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: