- Vesti -

10 najbogatijih američkih predsednika

Džordž Vašington našao se na čelu liste 10 najbogatijih američkih predsednika svih vremena u izboru časopisa "Forbs".

Izvor: Tanjug
Podeli

Bogatstvo prvog americkog predsednika bilo je rezultat njegovog poslovnog umeća, ali i nasledstva kao i ženidbe bogatom udovicom.

Vašington je posedovao 60.000 hektara zemlje i 300 robova. Njegova imovina bi po današnjim merilima bila vredna oko pola milijarde dolara.

Na drugom mestu je Herbert Huver za kojeg Forbs navodi da je bio "poslednji biznismen na čelu države". S obzirom na to da je za vreme njegovog mandata izbila Velika ekonomska kriza, 30. američki predsednik je, prema časopisu, dobar primer zašto poslovne ljude ne treba birati za predsednika.

Na trećem mestu je bogati naslednik Tomas Džeferson, a na četvrtom Džon F. Kenedi čije je bogatstvo zapravo pripadalo njegovom ocu Džozefu P. Kenediju.

Slede Endru Džekson, Teodor Ruzvelt, Zakari Tejlor, Frenklin D. Ruzvelt, Lindon Džonson i Džejms Medison.

Forbs navodi da bi se, ukoliko bi bio izabran za predsednika, aktuelni kandidat za republikansku nominaciju Mit Romni našao na četvrtom mestu liste, ispred Kenedija. Njegovu imovinu Forbs je procenio na 250 miliona dolara.

Što se pak aktualnog američkog predsednika Baraka Obame tiče on je "težak" oko deset miliona dolara što je nedovoljno da bi se našao na ovoj listi.

strana 1 od 77 idi na stranu