Ugrožene lezbijke u Kejptaunu

Iako je Južna Afrika poznata po toleranciji, sa svojim liberalnim ustavom i odobrenim brakovima među pripadnicima istog pola, periferija jednog od njenih najvećih gradova pruža sliku potpuno drugačije realnosti.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.01.2012.

13:18

Default images

"Kejptaun je izuzetno naklonjen gej populaciji i po tome je poznat u svetu", rekao je Jerg Hazenbah, nemački biznismen i homoseksualac koji živi u ovom gradu.

Međutim, u crnačkim kvartovima Kejptauna mnoge lezbijke su žrtve napada i "korektivnih silovanja", kao rezultat navodnog pokušaja da se one odvrate od izražavanja svog seksualnog opredeljenja.

One su izložene ekstremnoj netoleranciji i brutalnom nasilju.

Lindeka Stulo (25), lezbijka iz kvarta Guguletu, to potvrđuje: "U ovom delu grada ne smete da se poljubite u javnosti. "Ako to uradite, dovešćete sebe u opasnu situaciju", objašnjava ona.

Lindeka je četiri puta bila napadnuta zbog toga što otvoreno ispoljava svoju homoseksualnost, a posle jednog od tih napada provela je mesec dana u bolnici zbog slomljene noge i povrede vrata.

Njena najbolja prijateljica je bila žrtva još surovijeg i čak fatalnog napada. Nju je silovao sused, koji ju je potom ubio i zakopao ispod kante za smeće.

Ipak, malo po malo, žene poput Lindeke dobijaju sve veću podršku. Ona je članica udruženja homoseksualaca koje se redovno sastaje u lokalnom skloništu.

"Ne može se reći da nas baš svi mrze. Ima i onih koji žele da nas razumeju", istakla je Lindeka. Čak i na mestima koja često signaliziraju opasnost za lezbijke kao što je Lindeka, stavovi se možda polako menjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: