Naučnici cepaju strukturu svemira?

Britanski naučnici žele da naprave laser dovoljno jak da pocepa strukturu svemira.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

18:30

Default images

Veliki naučni projekat će pratiti razvoj Velikog hadronskog sudarača (The Large Hadron Collider) i odgovoriće na pitanja o svemiru.

Laser će proizvoditi snop svetlosti, toliko snažan da će biti sličan svetlosti koju Zemlja dobija od Sunca, ali fokusiran kroz cev užu od čačkalice.

Naučnici tvrde da će biti moćan dovoljno da preseče strukturu svemira i stvori vakum. Vakum je preplavljen misterioznim česticama koje se pojavljuju i nestaju toliko brzo da niko zapravo njihovo postojanje nije uspeo da dokaže.

Zato se polažu nade da će Ekstremna svetlosna infrastruktura ultra visokog polja mogućnosti omogućiti pružanje dokaza o postojanju ovih čestica razdvajanjem sastava vakuma.

Naučnici takođe veruju da će ovim uređajem moći da potvrde da li druge dimenzije zaista postoje.

Laser bi trebalo da bude napravljen do kraja decenije, a troškovi njegove izrade se procenjuju na oko 1,5 milijardi dolara. Evropska komisija je već odobrila planove za još 3 lasera koja će biti prototipi prvog.

Naučnici veruju da će im on pomoći da uoče ponašanje čestica u atomu, čime bi se objasnila mislerija zašto univerzum sadrži više materije nego što je provobitno smatrano.

Energija potrebna da pokrene laser biće skladištena unapred i korišćena u proizvodnji snopa širokog nekoliko metara koji će se kombinovati i fokusirati na samo jednu malu tačku.

Jačina snopa će biti toliko jaka da će proizvoditi ekstremne uslove koji ne postoje čak ni u centralnom delu Sunca.

Foto: Pixomar / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: