10 pravila i zakona stvorenih za kršenje

Prelaženje preko zebre, vožnja u traci za preticanje, tuširanje pre ulaska u bazen ili hodanje po mokrom podu... Neke su direktive kao stvorene da se krše. Koliko lako, toliko i bez posledica

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

15:10

Default images

Zebra

Zebre su po definiciji predaleko. Na deset, dvadeset, par miliona metara od mesta gde se prelazi put. Na kraju krajeva, prelaženje ulice daleko od iscrtanih pešačkih prijelaza dodaje na koncentraciji i adrenalinu, a i ljudima daje osećaj da su brži od automobila.

Mokar pod

Redovno ignorisanje doživljavaju i table na kojima se neko trudi da upozori da je pod nama mokar pod. Teško je to psihološki elaborirati... Možda je ključ u činjenici da je retko ko u stanju dag a vidi dok mu noge pod klizavim podom lete u vis. Kao što svi najbolje znamo, ljudima nije problem da se okliznu, problem je što to izgleda predivno glupo u tuđim očima.

Sveže obojeno

Koliko se učestalo farbaju javne površine i predmeti, najnormalnije je da nito ne primećuje natpise da je nešto sveže obojeno. Kao i sva ostala upozorenja koja pozivaju na oprez, takve tablice uvek shvatamo kao upućene nekom drugom ko bi mogao da prenese deo te farbe na sebe, jer se takve stvari uvek dešavaju drugima.

Traka za preticanje

Saobraćajna pravila dušu su dala za primere koje ih potvrđuju. Jedno od najslađih je tegljenje u traci za preticanje. Statistički gledano, ekipa koja se nežno trucka na levoj strani ima pravo. Naime, tamo je daleko ređi promet, manje izduvnih gasova, bolja perspektiva u daljinu, pravi raj za vozače, osim sporadičnih truba i bljeskanja otpozadi. A i to se može shvatiti kao da su u pitanju specijalni efekti koji upotpunjuju ugođaj.

Tuširanje pre bazena

Suludo uzaludno pravilo na kojem još uzaludnije insistiraju uprave bazena je obveza tuširanja pre ulaska u vodu. Svi koji su pohodili hramove hlora iole češće znaju da natpis uglavnom služi za skupljanje rđe. Čemu tuširanje pre, kad se to može obaviti u bazenu?

Čitanje po knjižarama

Mnogi su vlasnici knjižara odustali od ideje da je prekomerno listanje naslova ilegalno i prakti;no predstavlja krađu. Ne bi smo se čudili da mnogima predstavlja užitak da pola sata listaju knjigu koji nikada neće kupiti.

Skidaj samo što poseduješ

Direktiva koja se u pozamašnom delu sveta kvalifikuje za sam vrh uzaludnosti kaže da je kompjuterski korisnik ovlašćen da skida samo one podatke koje je već prethodno kupio. Malo je paradoksalno, ali i bez obzira na tautologiju, digitalni zakonodavac je skoro potpuno nemoćan u ideji nadzora pojedinačnih korisnika.

Šiljci na ogradi

Ima jedno zgodno nepisano pravilo. Ono kad ste suočeni s ogradom, zidom ili vratima na čijem vrhu se nalaze šiljci ili bodljikava žica. Vlasnik nam bez sumnje poručuje da je prelaz zabranjen, ali ne možemo a da se ne zapitamo da li je iko ko je želeo da završi na drugoj strani odustao od toga samo zato što su gore zabodeni šiljci. Malo verovatno. Baš kao i smešna upozorenja o besnim psima koja postoje više da bi nahranila ego psećeg vlasnika nego obeshrabrila potencijalne prestupnike.

Zabranjeno postavljanje plakata

Postoji gadan problem s natpisima o zabrani lepljenja plakata. Naime, ne vide se, osim ako se neko ne potrudi i sastruže par slojeva gore nalepljenih plakata. Na kraju krajeva, nije li sam natpis o zabrani istovremeno kršenje zabrane? Jasno, ako zakonodavac može da prekrši svoju direktivu, kako neće i ostali koji, usto, imaju dizajnerski daleko bolje plakate.

Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: