"Brak je svetinja, a abortus greh"

Većina srednjoškolaca u Srbiji veruje da su porodica i brak svetinja, polovina njih smatra da je abortus greh, dok nešto više od 60 odsto učenika ne podržava brak između osoba istog pola, rezultati su istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.10.2011.

13:03

Default images

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna ove godine, među učenicima srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru.

Stavovi srednjoškolaca prema porodici, braku i nasilju svedoče da je među njima 33,9 odsto ekstremno tradicionalnih, ali da su devojke skoro pet puta manje tradicionalne od muškaraca.

Stav tipičan za ispitivanje tradicionalizma - "Porodica i brak su svetinja" podržalo je 77 odsto srednjoškolaca, a visok nivo tradicionalizma pokazuje i to što 30 odsto učenika podržava stav "Žena je ispunjena jedino kad postane majka", ali se, ipak, 80 odsto ispitanih slaže da muškarac treba da se uključi u roditeljstvo.

Abortus je osudila polovina upitanih učenika, a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu.

Da "žene povremeno zaslužuju batine" ocenilo je 10 odsto ispitanika, ali ipak 60 odsto njih svesno je da je nasilje u prodici veliki problem i bilo je spremno da takav slučaj prijavi.

Srednjoškolci mahom tvrde da ne razumeju osobe koje pripadaju LGBT populaciji, pa tako 41 odsto misli da su to bolesne osobe, a oko 62 odsto se ne slaže da osobama istog pola treba dozvoliti da stupe u bračnu zajednicu i usvajaju decu.

Kada je reč o stavovima prema pripadnicima romske populacije, 40 odsto đaka smatra da Romi neće da uče, a nešto veći procenat podržao je tvrdnju da "Romi rađaju puno dece da bi ih zloupotrebljavali za prosjačenje".

Srednjoškolci su bili u prilici i da odrede i stavove na skali nacionalnih prijatelja i neprijatelja, pa su među neprijatelje svrstali najpre Albance, Hrvate i Rome, pa zatim Amerikance, dok na skali prijateljstva ubedljivo vode Rusi i Grci, a slede ih Bošnjaci.

Na kraju, polovina ispitanika izjavila je da je, na neki način, bila suočena sa nasiljem u školi, dok je 37 odsto njih tvrdilo sa su i sami bili žrtve nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: