Naučnici predstavili leteći tepih

Prvi minijaturni magični tepih sačinjen od plastike poleteo je u laboratoriji Univerziteta Prinston, uz pomoć električnih talasa, javio je Bi-Bi-Si.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

14:57

Default images

Reč je o listu pametne plastike, dužine 10 centimetara, koji pokreću električni talasi koji donjom stranom šalju sićušne džepove vazduha od spreda prema pozadi.

Prototip, opisan u časopisu "Anali primenjene fizike", kreće se brzinom od oko jednog centimetra u sekundi, a daljim unapređenjem dizajna mogla bi se dostići brzina od jednog metra u sekundi.

Kreator ovog uređaja, koji više podseća na priču iz 1001. noći nego na inženjering 21. veka, je diplomirani student Noa Džaferis.

Prototip zasad ima ograničen domet jer je privezan za teške baterije, tako da može da se pomeri svega nekoliko centimetara.

Mladi naučnik je, međutim, objasnio da već radi na unapređenijem modela koji će biti pokrenut solarnom energijom, te će moći slobodno da preleti veće razdaljine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: