- Vesti -

Zelena inicijativa za čistiju Srbiju

U okviru USAID-ovog sedmogodišnjeg programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, danas je pokrenuta kampanja “Zelena inicijativa” usmerena ka reformi prakse u upravljanju otpadom i dugoročnom unapredjenju sistema upravljanja otpadom u Srbiji.

Podeli

Projekat će razvijati dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, zajedno sa organizacijama građanskog društva i predstavnicima vlasti, kako bi unapredila upravljanje otpadom.

Deset organizacija građanskog društva potpisalo je Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničili svoju posvećenost, definisali uloge i obaveze.

Njima se obratio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, šef misije ISC-a Albert Sevalos i koordinator Balkanskog fonda za lokalne inicijative Vladimir Radojičić.

Organizacije građanskog društva koje učestvuju u projektu radiće na:

(1) uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenju lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, u 24 opštine u četiriregiona u Srbiji

(2) integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, uz podršku od strane Fonda za zaštitu životne sredine

(3) uspostavljanju tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva

(4) povećanju učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

Procenjuje se da više od 40 odsto otpada u Srbiji završi na divljim deponijama kojih ima 4.500. One se često nalaze u blizini reka, gradskih trgova i parkova, ugrožavju zdravlje, bezbednost i kvalitet života građana. Zemlje Evropske unije prosečno recikliraju 50 odsto otpada, dok Srbija reciklira samo 10%.

Od 2006. u USAID-ov Programu javnog zagovaranja građanskog društva, čiji je budžet 27,5 miliona dolara, bilo je uključeno 200 organizacija građanskog društva u okviru više od 300 projekata javnog zagovaranja. To je značajno uticalo na ključne zakonske reforme, poboljšanje socio-ekonomskih uslova i unapređenje životne sredine kampanjama o podizanju svesti i projektima javnog čišćenja.

Akcija, koju u Srbiji realizuje Institut za održive zajednice (ISC), promovisala je individualna davanja, korporativnu filantropiju i društvenu odgovornost kompanija i podržao brojne projekte od značaja za građane. Projekat će realizovati 10 organizacija: Balkanski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evrospki pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Program nastoji da konstruktivnim javnim zagovaranjem građanskog društva u Srbiji doprinese izgradnji demokratske i napredne Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Vesti

Meksiko: Brak na određeno vreme

U želji da pomognu budućim mladencima koji bi, uvidevši da su pogrešili, želeli da se što pre razvedu, odbornici meksičke prestonice razmišljaju da uvedu instituciju privremenih venčanih listova.

Vesti petak 30.09. 18:02 Komentara: 1

Dodeljeni Nobeli za suluda otkrića

Tradicionalne Ig Nobel nagrade dodeljene su i ove godine na Univerzitetu Harvard kako bi se odala počast brojnim naučnim otkrićima koja i nisu uvek u dodiru sa realnošću i stvarnim potrebama čovečanstva.

Vesti petak 30.09. 11:26 Komentara: 7

Brak Eštona i Demi u krizi?

Nakon glasina o mogućem razvodu poznatog holivudskog para Eštona Kučera i Demi Mur, zvezda serije „Dva i po čoveka“ viđena je u jednom klubu u San Dijegu u veoma prisnom društvu zgodne plavuše.

Vesti petak 30.09. 11:17 Komentara: 6

Napravljen "list" koji proizvodi struju

Grupa američkih naučnika napravila je veštački list sa svojstvom da direktno transformiše sunčevu svetlost u energiju koja se može i uskladištiti kako bi se kasnije koristila, objavio je američki naučni časopis "Sajens".

Vesti petak 30.09. 10:36 Komentara: 3
strana 1 od 70 idi na stranu