Zelena inicijativa za čistiju Srbiju

U okviru USAID-ovog sedmogodišnjeg programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, danas je pokrenuta kampanja “Zelena inicijativa” usmerena ka reformi prakse u upravljanju otpadom i dugoročnom unapredjenju sistema upravljanja otpadom u Srbiji.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

07:00

Default images

Projekat će razvijati dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, zajedno sa organizacijama građanskog društva i predstavnicima vlasti, kako bi unapredila upravljanje otpadom.

Deset organizacija građanskog društva potpisalo je Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničili svoju posvećenost, definisali uloge i obaveze.

Njima se obratio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, šef misije ISC-a Albert Sevalos i koordinator Balkanskog fonda za lokalne inicijative Vladimir Radojičić.

Organizacije građanskog društva koje učestvuju u projektu radiće na:

(1) uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenju lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, u 24 opštine u četiriregiona u Srbiji

(2) integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, uz podršku od strane Fonda za zaštitu životne sredine

(3) uspostavljanju tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva

(4) povećanju učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

Procenjuje se da više od 40 odsto otpada u Srbiji završi na divljim deponijama kojih ima 4.500. One se često nalaze u blizini reka, gradskih trgova i parkova, ugrožavju zdravlje, bezbednost i kvalitet života građana. Zemlje Evropske unije prosečno recikliraju 50 odsto otpada, dok Srbija reciklira samo 10%.

Od 2006. u USAID-ov Programu javnog zagovaranja građanskog društva, čiji je budžet 27,5 miliona dolara, bilo je uključeno 200 organizacija građanskog društva u okviru više od 300 projekata javnog zagovaranja. To je značajno uticalo na ključne zakonske reforme, poboljšanje socio-ekonomskih uslova i unapređenje životne sredine kampanjama o podizanju svesti i projektima javnog čišćenja.

Akcija, koju u Srbiji realizuje Institut za održive zajednice (ISC), promovisala je individualna davanja, korporativnu filantropiju i društvenu odgovornost kompanija i podržao brojne projekte od značaja za građane. Projekat će realizovati 10 organizacija: Balkanski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evrospki pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Program nastoji da konstruktivnim javnim zagovaranjem građanskog društva u Srbiji doprinese izgradnji demokratske i napredne Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: