- Vesti -

Zelena inicijativa za čistiju Srbiju

U okviru USAID-ovog sedmogodišnjeg programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, danas je pokrenuta kampanja “Zelena inicijativa” usmerena ka reformi prakse u upravljanju otpadom i dugoročnom unapredjenju sistema upravljanja otpadom u Srbiji.

Podeli

Projekat će razvijati dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, zajedno sa organizacijama građanskog društva i predstavnicima vlasti, kako bi unapredila upravljanje otpadom.

Deset organizacija građanskog društva potpisalo je Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničili svoju posvećenost, definisali uloge i obaveze.

Njima se obratio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, šef misije ISC-a Albert Sevalos i koordinator Balkanskog fonda za lokalne inicijative Vladimir Radojičić.

Organizacije građanskog društva koje učestvuju u projektu radiće na:

(1) uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenju lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, u 24 opštine u četiriregiona u Srbiji

(2) integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, uz podršku od strane Fonda za zaštitu životne sredine

(3) uspostavljanju tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva

(4) povećanju učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

Procenjuje se da više od 40 odsto otpada u Srbiji završi na divljim deponijama kojih ima 4.500. One se često nalaze u blizini reka, gradskih trgova i parkova, ugrožavju zdravlje, bezbednost i kvalitet života građana. Zemlje Evropske unije prosečno recikliraju 50 odsto otpada, dok Srbija reciklira samo 10%.

Od 2006. u USAID-ov Programu javnog zagovaranja građanskog društva, čiji je budžet 27,5 miliona dolara, bilo je uključeno 200 organizacija građanskog društva u okviru više od 300 projekata javnog zagovaranja. To je značajno uticalo na ključne zakonske reforme, poboljšanje socio-ekonomskih uslova i unapređenje životne sredine kampanjama o podizanju svesti i projektima javnog čišćenja.

Akcija, koju u Srbiji realizuje Institut za održive zajednice (ISC), promovisala je individualna davanja, korporativnu filantropiju i društvenu odgovornost kompanija i podržao brojne projekte od značaja za građane. Projekat će realizovati 10 organizacija: Balkanski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evrospki pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Program nastoji da konstruktivnim javnim zagovaranjem građanskog društva u Srbiji doprinese izgradnji demokratske i napredne Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Vesti

"Etna nije vulkan"

Etna u Italiji poznata je kao jedan od najsnažnijih vulkana na planeti, ali jedan istraživač smatra da zapravo nije reč o "pravom" vulkanu.

Vesti petak 19.01. 17:55 Komentara: 19
strana 1 od 3655 idi na stranu