Naš Muja najstariji aligator na svetu

U Beogradski ZOO vrt došao je iz Nemačkog sa godinu dana, 1937. godine, sa svojim partnerom. Preživeo je tri bombardovanja.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

10:41

Default images

Američki aligator Muja najstriji je na svetu, od kako je uginuo aligator Čabulitis u zoološkom vrtu u Litvaniji u svojoj 75 godini. On će približiti stručnjake odgovoru koliko zapravo, ova vrsta reptila živi.

Život i zvanično najstarijeg američkog aligatora na svetu bio je sve samo ne miran. U Beogradski ZOO vrt došao je iz Nemačkog sa godinu dana, 1937. godine, sa svojim partnerom. Preživeo je tri bombardovanja.

„Prvo bombardovanje koje ga je zadesilo je nemačko 1941. godine godine, nakon toga 1944. savezničko bombardovanje Beograda. U oba bombardovanja Zoološki vrt je razoren, većina životinja je izginula. Muja je preživeo iako je tada bilo jako teško obezbediti temperaturu za Muju i uslove u kojima može da živi, ali na svu sreću njegova vrsta aligatora jako je tolerantna na niske temerature i to nam je najverovatnije pomoglo da preživi", priča Nađa Radović iz ZOO vrta.

Samački život Muja započinje šezdesetih godina. Iako miran, refleksi mu i dalje dobro rade, a na apetitu bi mu mnogi pozavideli.

Nađa kaže da je Muja dobro i da je zdrav.

„Dajemo mu jednom mesečno meso sa kostima zbog zuba i kalcijuma koji mu je neophodan. Preko leta je napolju u spoljnom bazenu, a idealno je kada je temperatura vode od 28 do 31 stepena. Tada mu se ubrzava metabolizam i onda on jede dobro, a kada temperatura padne onda slabije jede i metabolizam sporije radi što je normalno za reptile".

Kao najstriji aligator na svetu privlači veliku pažnju domaćih i stranih posetilaca.

Za sad se još uvek ne zna tačno kolika je starosna granica jedinke aligatora, ali znamo zasigurno da je nakon uginuća aligatora u Litvaniji, Muja iz Beograda sa 76 godina najstariji na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: