Baba Vangina proročanstva su tačna?

Dve trećine proročanstava bugarske proročice Vangeline Pandeve Gušterove, poznatije kao baba Vanga, se obistinilo. Ona je predvidela ulazak sovjetskih vojnika u Čehoslovačku, ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija, Indire Gandi...

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

16:10

Default images

Bugarski mediji danas povodom stogodišnjice od rođenja baba Vange prenose pisanje ruskih glasila koji kažu "da su njena proročanstva začuđujuće tačna" posebno u sferi politike i da zaslužuje naziv "narodnog politikologa".

Baba Vanga je rođena 31. januara 1911. godine u Strumici, u Makedoniji, a išla je u školu za slepe u Zemunu. Predvidela je početak Drugog svetskog rata i "upozorila Bugarsku da ne učestvuje", ali je "političari nisu poslušali, pripojili se Hitleru i na kraju bili u lageru pobednika".

I druga Vangina predviđanja su se obistinila - o smrti Hitlera i Staljina, o pogibji bugarske ministarke kulture Ljudmile Živkove, koja je "poginula u saobraćajnoj nesreći" (jedna verzija, koja nije potvrđena), kao i njena predviđanja o demokratskim promenama u Bugarskoj.

Vanga je uspela da odgonetne i politička dešavanja u čitavom svetu. Ona je predvidela ulazak sovjetskih vojnika u Čehoslovačku, ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija, ubistvo indijskih premijera Indire i Radživa Gandija, uklanjanje nikaragvanskog diktatora Anastastiosa Somosa.

Nije se ostvarilo, međutim, predviđanje o upadu sovjetskih vojnika u Čile. Budući da je ustanovljeno da se 68 odsto njenih proročanstva ostvarilo, postoji velika šansa da se ostvari i predviđanje prema kome će Rusija postati superdržava, a da će se Bugarska vratiti u sferu ruskih intresa, preneli su bugarski mediji pisanje moskovske "Pravde".

Bugarski mediji pišu i da se među najpopularnim tvrdnjama ističu Vangina predviđanja o smrti cara Borisa III, raspadu Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza, povratku Simeona Sakskoburgotskog u Bugarsku, ali ne kao cara, potonuću podmornice "Kursk" i terorističkom napadu izvršenom 11. septembra.

U kući-muzeju "Vanga" u bugarskom gradu Petriču, gde je Gušterova živela, danas je održan Eleosvet (uljosvet), specijalni religiozni ritual, koji je svake godine za svoj rođendan proročica priređivala.

Ovaj tajni ritual namenjen je teško bolesnima koji se trljaju zejtinom (elej) i mole Bogu za izlečenje.

Bugarsko Ministarstvo tranporta i informacionih tehnologija povodom 100 godina od rođenja baba Vange (1911-1996) pustilo je danas u upotrebu specijalnu poštansku marku.

Marka je štampana u tiražu od 10.000 komada, a njena nominalna vrednost je 0,65 leva (0,32 evra). Autor marke je umetnik Ivan Bogdanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: