Za čime žude muškarci?

Šta muškarac traži u svakoj ženi? Da li je bitnije lepo lice ili telo i da li evolucija odlučuje o odabiru partnerke?

Život

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

18:45

Default images

10. Umerena neurotičnost

Žene više pate od anksioznosti od muškaraca, a studije pokazuju da su pretereano nervozne žene manje zadovoljne sa svojim vezama od žena koje su mirnije. U isto vreme, neki naučnici pretpostavljaju da umerena doza neurotičnosti može zapravo da bude privlačna, jer implicira da će žena biti dobra majka, zabrinuta za dobrobit svoje dece. Ako se pitate šta da radite ako ste već u vezi sa neurotičnom partnerkom, istraživači kažu da više seksa može da spasi vašu vezu.

9. Nosi crveno

Svi znamo da je crvena boja koja se obično povezuje sa ljubavlju, seksom i romantikom, ali istraživanje koje su uradili Endrju Eliot i Danijela Nesta kaže da interes za ovu boju ima biološku osnovu. Razlog nije tako uvrnut kao što izgleda, jer mnoge druge vrste koriste ovu boju da privuku partnera.

8. Odnos struka i kukova

Ne postoji jedinstveni magični broj odnosa struka i kukova koji najviše uzbuđuje muškarce. U zapadnoj civilizaciji, taj odnos je 0.7, što znači da obim struka žene iznosi 70 % od obima kukova. U drugim kulturama to može biti malo manji ili malo veći broj. Iz perspektive evolucije, odnos ispod 0.6 može da bude znak da kukovi nisu pogodni za porođaj, a odnos iznad 0.8 opet označava problem sa plodnošću zbog viška kilograma.

7. Krupne oči i pravilne usne

Dosta studija ukazuje na to da muškarci misle da su krupne oči na licu žene veoma privlačne. Razlog tome je što ta karakteristika ukazuje na ženstvenost, a takođe i na zdrav organizam i reproduktivni potencijal. Istraživanje Majkla Kuningama o fizičkoj privlačnosti pokazuje da su muškarcima privlačne usne koje iznose 50 % širine lica.

6. Zgodno telo

Rezultati istraživanja Džejma Konfera, Karin Periloks i Dejvida Basa ukazuju na to da muškarci, kada gledaju fotografije žena i misle o njima kao potencijalnim partnerkama biraju žene sa lepšim telom, tj. daju prednost zgodnom telu u odnosu na lepo lice. Poenta je u tome da, kada je pećinski čovek „lovio“ najbrže što je mogao, znakovi na telu, koji su odavali potencijalnu seksualnu partnerku ili su pokazivali da je već trudna, pokazivali su mu da li je isplativo da „troši vreme“ (govoreći jezikom genetike) Jednostavno govoreći, kada moderni muškarac traži „provod za jednu noć“ želi zgodnu ženu.

5. Sposobnost da saoseća i složi se sa Vama

Studija koju je vodio Daniel Netl na Njukasl Univerzitetu u Velikoj Britaniji je otkrila da su u upitniku o razlikama u ličnosti, žene imale značajno veće rezultate od muškaraca kada se radi o merenju empatije. Na osnovu ovog istraživanja sposobnost saosećanja se smatra oblikom slaganja. Kada se raspravlja o poreklu ove razlike među polovima, istraživač pretpostavlja da je za naše pretke, sposobnost da se stvaraju i održavaju društvene veze bila mnogo važnija za žene nego za muškarce jer im je to pomagalo da osiguraju svoje potomstvo. U modernom svetu, to znači da muškarci smatraju da žene koje su ekstrovertne, prijatne i veoma saosećajne privlačnije od onih kod kojih su ove osobine manje izražene.

4. Kada je u ovulaciji

Veliki broj studija ispitivao je teoriju po kojoj su ljudi sposobni da nesvesno registruju širok spektar hemijskih supstanci (ne samo feromone) koje označavaju potencijalni reproduktivni status partnera. U okviru studije koju su radili Saul Miler i Dzon Majer u 2009. muškarcima su dali majice žena u različitim periodima menstrualnog ciklusa. Naučnici su otkrili da su muškarci, koji su mirisali majice žena koje su bile u periodu ovulacije imali veći nivo testosterona od onih koji su mirisali majice drugih žena, što ukazuje na to da je žena muškarcu privlačnija kada postoji mogućnost začeća. Dalja studija istih istraživača je, pak, pokazala da muškarci u vezi smatraju nepoznatu ženu u ovulaciji manje atraktivnom u odnosu na samce, naglašavajući da druge stavke, kao što je potreba za očuvanjem sadašnje veze može da vrši uticaj na želje i ponašanje.

3. Požrtvovanost

Studija koju je 2007. objavio Vladas Griskevišus i njegove kolege sa državnog univerziteta Arizona pokazala je da su zaljubljene žene sklonije od muškaraca da volontiraju i učestvuju u dobrotvornim organizacijama. Stvar je u tome, da žene imaju potrebu da učestvuju u ponašanju u kome se žrtvuju na javnim mestima, nagoveštavajući možda nesvesnu seksualnu motivaciju sa svoje strane i dajući znak muškarcima kojima je privlačna ova ženska osobina.

2. Ceni Vas

Jedna od najvećih zamerki koju imaju muškarci u dugim vezama je da se često osećaju kritikovanim, kao da ništa što urade ne zadovoljava njihovu partnerku. Drugim rečima, osećaju se potcenjenim, što (ne iznenađuje) nosi posledice za njihovu vezu i seksualni život. Suprotno tome, istraživanje stručnjaka za bračne probleme Džona Gotmana je pokazalo da partneri koji redovno pokazuju da cene jedno drugo jesu mnogo zadovoljniji celokupnim svojim odnosom.

1. Lepo lice

Kada traže stalnu partnerku (ozbiljna veza), muškarci naglašavaju važnost ženinog lica. U nedavnom istraživanju na Univerzitetu Ostin u Teksasu, 75 % muškaraca je izjavilo da je za pronalaženje partnerke ženino lice mnogo bitnije od njenog tela. Iako ova vest nije nešto novo, druga studija sa Instituta Kinsi ukazuje na to da su, tokom seksa, muškarci skloniji tome da gledaju u lice svoje partnerke. Ove dve studije nude uvid u to zbog čega žene provode mnogo više vremena sređujući i šminkajući svoje lice nego telo.

Foto: m_bartosch / FreeDigitalPhotos

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: