- Vesti -

Pas koji je "salutirao" Hitleru

Novootkrivena dokumenta iznela su na videlo bizarnu istorijsku fusnotu iz doba Drugog svetskog rata: opsednutost nacista jednim psom u Finskoj koji je dizao šapu u vis u stilu pozdrava "hajl Hitler".

Podeli

Jednako apsurdna je i činjenica da totalitarna država, koja je dominirala najvećim delom Evrope, nije mogla da učini Bog zna šta u vezi sa psećom parodijom pozdrava kojim se salutiralo u čast nacističkog firera, Adolfa Hitlera.

Nekoliko meseci pred nemačku invaziju Sovjetskog Saveza 1941. godine, Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu naredilo je svojim diplomatama u Finskoj - zemlji koja je sa Nemačkom bila u prijateljskim odnosima - da prikupe dokaze o psu i njegovom vlasniku, Toru Borgu.

Berlin je, takođe, planirao da uništi Borgovu farmaceutsku firmu.

Istoričari nisu bili svesni tih dešavanja sve dok jedan nemački naučnik u arhivama Ministarstva spoljnih poslova nije pronašao tridesetak dokumenata koji sadrže diplomatsku i drugu prepisku iz vremena nacizma.

Prema rečima tog naučnika, Klausa Hilenbranda, epizoda sa psom je "potpuno bizarna" i ukazuje da "nacisti uoči napada na Sovjetski Savez nisu imali pametnija posla nego da budu opsednuti tim psom".

Tor Borg, vlasnik dalmatinca po imenu Džeki, živeo je i radio u finskom gradu Tampere, a njegova supruga Jozefina, Nemica koja je javno prezirala naciste, dala je psu nadimak "Hitler", zbog načina na koji je dizao šapu u vis.

Nemački vicekonzul u Helsinkiju, Vili Erkelenc, zapisao je 29. januara 1941. godine kako je "jedan svedok, koji ne želi da mu se ime pominje, rekao da je video i čuo kako Borgov ker reaguje na komandu 'Hitler' - tako što podiže šapu u vis".

Borgu je naređeno da dođe u nemačku ambasadu u Helsinkiju gde je ispitivan u vezi sa neoubičajenim načinom na koji njegov pas otpozdravlja.

Taj poslovni čovek je demantovao da je Džekija nazivao po imenu nemačkog diktatora, ali je priznao da je njegova supruga to činila. Nastojao je da umanji značaj optužbi, rekavši da je pas salutirao nacistički samo nekoliko puta, i to 1933. godine, ubrzo pošto je Hitler došao na vlast u Nemačkoj.

Borg je uveravao nacističke diplomate da nikada nije učinio ništa "što bi se moglo smatrati uvredom na račun nemačkog Rajha", navodi se u dokumentima.

Ostrašćene diplomate mu nisu verovale i otpisale su Berlinu da "Borg ne govori istinu".

Ubrzo su nemačka ministarstva spoljnih poslova i ekonomije, pa čak i Hitlerova kancelarija, počeli opsednuto da izveštavaju o svim nalazima u vezi sa psom.

Ministarstvo ekonomije je naznačilo da je nemački hemijski konglomerat "IG Farben", koji je trgovao s Borgom, pristao da prekine sve veze sa njim, što je finskom biznismenu trebalo da uništi posao.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je nastojalo da izvede Borga pred sud zbog vređanja Hitlera, ali se ispostavilo da nijedan svedok nije voljan da ponovi svoje optužbe pred sudijom.

Kada je 21. marta 1941. godine Ministarstvo spoljnih poslova pitalo Hitlerovu kancelariju da li da nastavi s pripremom optužnice, stigao je sledeći odgovor: "S obzirom da se okolnosti ne mogu sagledati potpuno, to neće biti neophodno".

Nema dokaza da je Hitler, vlasnik nemačkog ovčara zvanog Blondi, doznao za slučaj Džekija, iako je njegova kancelarija o tome brujala, rekao je naučnik Hilenbrand.

Borg i njegova firma preživeli su rat bez posledica. On je umro 1959. godine kada mu je bilo 60 godina. Borgova supruga Jozefina preminula je 1971, a i pas Džeki je umro prirodnom smrću.

Borgova kompanija "Tampereen Rohduskuppa Oy" danas se zove "Tamro grupa", i vodeća je firma za veleprodaju lekova u nordijskim zemljama.

Vesti

Baba Vangina proročanstva su tačna?

Dve trećine proročanstava bugarske proročice Vangeline Pandeve Gušterove, poznatije kao baba Vanga, se obistinilo. Ona je predvidela ulazak sovjetskih vojnika u Čehoslovačku, ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija, Indire Gandi...

Vesti ponedeljak 31.01. 16:10 Komentara: 11

Zašto je 31. januar najsrećniji dan?

Ako ste uspeli da se izborite sa svim troškovima koje sa sobom nosi Nova godina, ako ste napokon završili sve rodbinske posete i na red je došlo razmišljanje o vraćanju kredita, može vas iznenaditi činjenica da bi današnji dan trebalo da bude najsrećniji u celoj narednoj godini.

Vesti ponedeljak 31.01. 13:02 Komentara: 7

Da li ste zavisni od posla?

Radoholici su u pogonu bez prestanka, ne mogu da se opuste i naprosto malo „lenčare“, a ukoliko ne rade zapadaju u krizu, počinju da gube kontrolu nad sobom.

Vesti ponedeljak 31.01. 11:43 Komentara: 1

Šta traže lepe žene?

Zaboravite sve što ste znali o osobinama koje atraktivne žene traže od muškaraca. Šokantna istina je da upornost igra glavnu ulogu, dok se lepota i novac ne nalaze ni u prvih deset kvaliteta. Predstavljamo vam muške karakteristike koje će je oboriti s nogu.

Vesti nedelja 30.01. 14:14 Komentara: 52
strana 1 od 70 idi na stranu