Gde je nestala Amelija Erhart?

Sićušna kost, pronađena na zabačenom pacifičkom ostrvu, mogla bi konačno da reši misteriju nestanka Amelije Erhart, jednog od pionira svetske avijacije, koja se pre 73 godine izgubila nad Pacifikom tokom leta oko sveta.

Život

Izvor: B92

Petak, 17.12.2010.

14:48

Default images

Erhartova, prva žena pilot koja je preletela Atlanski okean, krenula je u julu 1937. na put oko sveta, ali se njen avion srušio u oblasti južnog Pacifika. Proglašena je mrtvom u januaru 1939.

Kost, najverovatnije deo skeleta ljudske šake, pronašli su istraživači Međunarodne grupe za pronalaženje istorijskih aviona (TIGHAR) na nenastanjenom ostrvu Nikumaroro, koje je danas u sastavu Republike Kiribati.

Osim kosti, na malom ostrvu dužine svega četiri kilometara pronađeni su i parče pleksiglasa koji bi mogao da bude deo prozora aviona, delovi pudrijere, mala boca sa ostatkom losiona za ruke, rajsfešlus i polomljeni džepni nožić.

Cilj istraživača je da dokažu teoriju da su se Erhartova i njen navigator Fred Nunan 2. jula 1937. godine srušili na morski greben za vreme oseke i da su uspeli da se dokopaju obale.

Oni čak veruju da su na ovom ostrvcetu, udaljenom 3000 km od Havaja, živeli nekoliko meseci, a da su kasnije podlegli povredama ili infekciji, ili su umrli od trovanja hranom.

Istraživači se, takođe, nadaju da će uz pomoć modernih tehnologija uspeti da pronađu i mesto na kojem se pre sedam decenija srušio avion Erhartove.

Kost je poslata na analize u Laboratoriju za molekularnu antropologiju pri Univerzitetu u Oklahomi kako bi se utvrdilo da li sadrži DNK, kazao je predstavnik TIGHRA, koji je izrazio nadu da će misterija biti rešena pre jula 2012. kada se obeležava 75. godišnjica nestanka Amelije Erhart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: