Srbi na Marsu već 2040. godine!

"Ako bi Srbija okupila svoje naučne kadrove u zemlji i one rasute po svetu, mogla bi da bude jaka kosmička sila. Osnov za to je iskustvo i delo Nikole Tesle, koje se koristi u osvajanju kosmosa. Uostalom, ako Indija planira da 2016. šalje ljude u svemir, ako Amerikanci hoće da kosmički avion šatl lansiraju 2020. kao prevozno sredstvo na dalekim relacijama između kontinenata, zašto i mi ne bismo sa njima osvajali svemir“, kaže dr Veselin Sjekloća, inicijator ideje o osnivanju Svemirske agencije Srbije (SAS)

Život

Izvor: B92

Petak, 29.10.2010.

11:42

Default images

Iz dalekog Klivlenda stigla je vest koja je obradovala svakog dobronamernog građanina: Srbija uskoro dobija svoju svemirsku agenciju! Pred delegatima Kongresa srpskog ujedinjenja, nedavno održanog u gradu koji je napustio LeBron James, ovu dugo čuvanu tajnu otkrio je dr Veselin Sjekloća, potpredsednik Privredne komore Srbije, inače vlasnik kompanije Omni Group.

- Srpska svemirska ili kosmička agencija biće nezavisna institucija koja će se pored naučno-istraživačkog rada svemira baviti i razvijanjem tehnologije... Ako možemo da pravimo delove za automobile, zašto ne bismo pravili i delove za svemirski brod kad imamo veoma dobro obrazovanje, odlične univerzitete i dobru komunikaciju sa Rusijom i EU, kao i bolje odnose sa Amerikom – rekao je dr Veselin.

Efikasni Sjekloća nije gubio vreme: odmah je predložio da prvi počasni predsednik Svemirske agencije bude dr Slavoljub Vujić, kosmički inženjer, jedan od tvoraca letilice "Apolo 11" s kojom su se Amerikanci spustili na Mesec. Presrećni dr Vujić je za radoznale "Večernje novosti" ovu vest potvrdio: "Prihvatio sam s radošću ponudu dr Sjekloće da vodim Svemirsku agenciju Srbije, jer verujem da je došlo vreme da i mi Srbi letimo u kosmos". Kako visprene „Novosti“ otkrivaju „za Vujića, kao iskusnog inženjera kosmičkih letova, ova vest nije bila potpuna novost, jer je, kako nam je otkrio, Srbija još 2006. godine dobila ponudu da postane pridruženi član Evropske svemirske agencije“.

Ponudu od Evropske svemirske agencije (ESA) 2006. godine dobio je Miroslav Vesković, dekan novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta: "Najveću korist od članstva u Evropskoj svemirskoj agenciji u početku će imati naši naučnici, ali i univerziteti i kompanije. U Srbiji ima nekoliko firmi koje bi mogle znanje istraživačkih institucija da pretvore u konkretne proizvode".

Budući šef Svemirske agencije, dr Vujić, pun je velikih planova: "Glavna funkcija bila bi saradnja sa drugim agencijama u svetu. Naša agencija mora da bude spremna da razvija svemirsku tehnologiju, koja se može koristiti u naučne, ali i u komercijalne svrhe. U njenom radu će učestvovati eksperti različitih profila iz državnih, ali i privatnih preduzeća. Zato svemirska agencija Srbije neće u potpunosti biti državna institucija".

Napumpan kosmičkim adrenalinom dr Vujić nastavlja da sanja: "Ako bi Srbija okupila svoje naučne kadrove u zemlji i one rasute po svetu, mogla bi da bude jaka kosmička sila. Osnov za to je iskustvo i delo Nikole Tesle, koje se koristi u osvajanju kosmosa. Uostalom, ako Indija planira da 2016. šalje ljude u svemir, ako Amerikanci hoće da kosmički avion šatl lansiraju 2020. kao prevozno sredstvo na dalekim relacijama između kontinenata, zašto i mi ne bismo sa njima osvajali svemir“.

Sledi ključni argument dr Vujića: "SAD nameravaju da nastave sa letovima na Mesec, odakle će 2020. da se realizuje prvo ljudsko putovanje na Mars. Ovaj program koštaće Amerikance 150 milijardi dolara. Amerikanci se boje da će im Rusi i Kinezi, ako zajedno uđu u vasionski program, preoteti svemir. Zato NASA planira da svoju prvu ljudsku posadu pošalje na Mars 2040. godine. Srbi mogu da se izbore za jedno mesto u toj posadi".

Planirano je da agencija ima sedišta u Beogradu i jednom od vojvođanskih gradova. Prema viziji dr Sjekloće, biće finansirana iz donacija, pretpristupnih fondova EU, a država će se uključiti ako proceni da joj to može biti od koristi. On dodaje da bi vest o osnivanju agencije trebalo da bude obelodanjena posle Nove godine:

- Agencija bi trebalo da okupi naše stručnjake u zemlji i svetu. U toku je formiranje konzorcijuma, grupe naučnika, inženjera i privrednika, koji će doprineti da agencija uspešno funkcioniše. Minimalni mesečni troškovi biće oko 50.000 evra. Za početak bi posao dobilo 10, zatim 30, pa i 100 ljudi - obećao je Sjekloća, navodeći da ozbiljne svemirske agencije imaju Kina, SAD, EU, Rusija i Ukrajina.

Izvor: e-novine.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: