Koliko različitih osmeha postoji?

Tajanstveni smešak Mona Lize nije jedini koji je podstakao znatiželju naučnika. Koliko zapravo postoji načina da se osmehnemo?

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2010.

13:34

Default images

Tim istraživača sa Berkli univerziteta u Kaliforniji pozabavio se ovim fenomenom koji se isključivo vezuje za ljudski rod i ustanovio da postoji svega šest tipova smeha koji se mogu podeliti u dve kategorije.

U prvu spadaju osmesi koji su okrenuti prema nama samima, koji ne signaliziraju odnos prema drugoj osobi, objašnjava dr Emilijana Sajmon-Tomas.

Među njima je "osmeh Dišen", pravi, zdravi smeh, nazvan po francuskom neurologu iz 19. veka Dišenu d Bulonju (Duchenne de Boulogne), koji je proučavao jednu vrstu mišićne distrofije.

Sledi zavodnički, lažno stidljiv osmeh, kada osoba gleda krajičkom oka, okrenute glave. U ovu grupu spada i razdragani smeh, izazvan naprimer nekim dobrim vicem koji nas ponekad natera da zabacimo glavu unazad.

Drugu grupu čine "društveni osmesi", oni pomoću kojih pokušavamo da uspostavimo vezu sa okolinom. Među njima glavno mesto zauzima zaljubljeni osmeh, praćen blago pognutom glavom i nežnim pogledom.

Postoji i osmeh iz interesa koji se izražazava podizanjem obrva i gotovo neprimetnom grimasom. I na kraju je postiđeni osmeh, kada spuštamo pogled, a ponekad i glavu u slučaju da je nelagoda prevelika.

Dr Sajmon-Tomas kaže da treba obratiti pažnju na nijanse. Dok je zaljubljeni osmeh mio i blagonaklonan, cilj zavodljivog osmeha su pre svega seksualna zadovoljstva.

Pa, pitaće se neko, kakav je Mona Lizin osmeh? Da bi to shvatili, navode stručnjaci, potrebno je napustiti polje nauke i uploviti u domen umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: