Mojsije je zaista razdvojio more?

Dramatično Mojsijevo razdvajanje Crvenog mora opisano u Starom zavetu, jedna je od najfascinantnijih biblijskih priča. Svoje uporište već vekovima ima jedino u vernicima, ali izgleda da je u skladu i sa zakonima fizike.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2010.

11:40

Default images

Istini za volju istraživači iz Kolorada više zasluga za ovo čudo pripisuju Majci Prirodi, nego Mojsiju. U biblijskoj verziji koja je otelotvorena u holivudskom hitu “Deset zapovesti”, Mojskije i Izrailji bili su u klopci između faraonske vojske i mora.

Zahvaljujući Mojsijevim molitvama i božanskoj intervenciji moćni istočni vetar koji duva tokom noći razdvojio je more i ostavio put sa vodenim zidovima na obe strane.

Jevreji su pobegli, ali je faraonova vojska u pokušaju da ih sustigne izginula pod vodom koja se obrušila čim je Mojsijev narod prošao.

Analiza arheoloških nalaza, satelitske mere i mape omogućili su istraživačima da procene tok i dubinu vode na tom mestu pre 3.000 godina. Kompjuterski model korišćen je za simuliranje udara vetra na pojas dubok oko dva metra.

Rezultati ukazuju da je snažni vetar mogao da oduva plitku vodu na gotovo četiri sata što je bilo sasvim dovoljno za Egzodus.

Jedna od razlika naučne i biblijske verzije ovog događaja je lokacija. Naučnici veruju da se čudo nije dogodilo na Crvenom moru nego obližnjem mestu u regiji delte Nila gde se po verovanju, drevna reka spojila sa morskom lagunom.

Istraživači su otkrili daje istočni vetar, koji duva brzinom nešto većom od 100 km/h, mogao da povuče vodu iz delte i stvori kopneni most dug tri i širok oko pet kilometara koji je trajao četiri sata.

More bi, prema dinamici fluida, zaista bilo podeljeno, a sa strana bi se nalazili vodeni zidovi. Čim vetar opadne, voda bi pohrlila nazad poput plime, a svako ko bi ostao zaglavljen u blatu verovatno bi se udavio.

Ostale teorije o razdvajanju Crvenog mora:

Jedna od ranijih teorija Mojsijev “podvig” pripisuje cunamiju koji može uzrokovati da se vodeni masiv povuče, a zatim brzo vrati. Ali ta pojava ne bi mogla da izazove događaj opisan u Bibliji.

Drugi eksperti su se fokusirali na fenomen povezan sa snažnim vazdušnim strujama poznat kao “otpor vetrova” koji može spustiti nivoe vode u jednom području a druge izdići.

Jedna studija je otkrila da severo-zapadni vetrovi koji duvaju brzinom od 120 km/h (približno uraganima) bi mogli u teoriji izložiti podvodni greben pored sadašnjeg Sueckog kanala i osloboditi prolaz za pešačenje.

Foto: Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: