- Vesti -

Ne postoje hilandarski kolač i kvasac

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da hilandarski kolač i hilandarski kvasac ne postoje i da je reč o prevari naroda i zloupotrebi imena Hilandara.

Podeli

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC-a se navodi da se poslednjih godina u Srbiji širi priča o spravljanju takozvanog hilandarskog kolača ili postojanju hilandarskog kvasca.

"Verovanje da spravljanje ovog hilandarskog kolača i širenje dalje tog testa ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica, a njegov naziv nema nikakve veze sa manastirom, niti potiče iz Hilandara", navodi se na sajtu SPC s molbom da pravoslavni hrišćani ne prave pomenuti kolač kako bi sprečili zloupotrebu naše velike manastirske svetinje.

SPC podseća da se devedesetih godina prošlog veka delio kvasac za "amiški kolač prijateljstva", zatim 1999. godine za kolač "ostroški hleb ljubavi", 2003. godine ponavlja se priča sa "hlebom prijateljstva iz Hilandara", a sada ponovo sa takozvanim hilandarskim kolačom.

U manastiru Hilandaru postoji pekara i u njoj se peče običan, uglavnom polubeli ili crni hleb, a tokom mešenja tog hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji.

Pored kvasca, kao sastojci se koriste još samo voda, brašno i so, ponekad se taj hleb obogati nekim semenkama, ali se nikako ne koriste mleko i jaja, što je posebno nedopustivo u vreme posta, navedeno je u saopštenju.

Foto: Maggie Smith / FreeDigitalPhotos.net

Vesti

Sujeverje poboljšava naš učinak!

Slobodno zadržite privezak sa vašom srećnom zečijom šapicom, naučnici su otkrili da verovanje u sujeverje zapravo pospešuje obavljanje određenog zadatka tako što vam daje dodatno samopouzdanje.

Vesti utorak 31.08. 14:23 Komentara: 2

Zašto muškarci vole oralni seks?

Više od 4.000 muškaraca u istraživanju sprovedenom na Internetu priznalo je da najviše voli oralni seks. Drugim rečima, gotovo svi ispitani muškarci na vrh omiljenih stvari u životu stavili su oralni seks.

Vesti ponedeljak 30.08. 23:07 Komentara: 48

Dekolte vas može koštati posla

Prema nedavno sprovedenom istraživanju utvrđeno je da ukoliko na intervju za posao odete u tesnoj majci ili sa prevelikim dekolteom, najlakši je način da upropastite svoju šansu.

Vesti ponedeljak 30.08. 12:49 Komentara: 8

Kanibalistički restoran u Berlinu

Jedan novi restoran u Nemačkoj oglasio se onlajn reklamom u kojoj se ljudi pozivaju da doniraju delove tela koji će se naći na jelovniku, piše nemački list „Špigl” navodeći da se verovatno radi o neslanoj šali.

Vesti ponedeljak 30.08. 11:00 Komentara: 14
strana 1 od 56 idi na stranu