Vlasnik DM-a se odrekao imovine

Vlasnik nemačkog lanca drogerija DM, Gec Verner, prebacio je celokupan udeo u vlasništvu ove kompanije jednoj dobrotvornoj fondaciji, zbog čega njegovo sedmoro dece neće biti naslednici imovine od preko jedne milijarde evra.

Život

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2010.

18:43

Default images

Kako je saopštio, sam Verner se pridržava američke izreke da "nije sramota postati bogat, ali je sramota umreti bogat".

Lanac drogerija DM ima 2.200 filijala širom Evrope, sa 34.000 zaposlenih i godišnjim prometom od oko pet milijardi evra. Samo u Srbiji DM ima 30 filijala u 17 gradova.

Svojoj deci Verner je, međutim, obezbedio kvalitetno obrazovanje jer, kako je naveo, "deca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da roditelji obezbede doživotno blagostanje njima i njihovim potomcima".

Verner je 1973. osnovao lanac drogerija i time potpuno promenio sistem prodaje kozmetičkih i hemijskih proizvoda, pretvarajući drogerije u male samoposluge znatno snižavajući cene.

Nedavno su američki milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts uputili poziv "nemačkim "kolegama" da najmanje polovinu vlasništva poklone dobrotvornim organizacijama.

Međutim, odjeka nije bilo, a većina bogataša je navela da za tim nema potrebe, jer ionako već poklanjaju znatne sume za dobrotvorne svrhe.

Vlasnik DM drogerija Verner kao poslodavac već decenijama slovi kao "neobičan". Zaposleni u filijalama imaju pravo da ako žele sami odrede asortiman, umesto o "pesonalnim troškovima" u firmi govori o "kreativnim troškovima", a đake koji u DM-u izučavaju zanat šalje na pozorišne radionice da bi podstakao razvoj ličnosti.

Verner koji je i profesor preduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsrueu, upravo je kao koautor objavio knjigu "1.000 evra za svakoga" u kojoj se zalaže za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1.000 evra jer to doprinosi oslobađanju čoveka.

Sistem socijalne pomoći u Nemačkoj, koji je na snagu stupio pre pet godina stapanjem pomoći za dugoročno nezaposlene i pomoći za siromašne, Verner naziva "zatvorom sa spavanjem kod kuće". Taj sistem, smatra vlasnik DM drogerija, znači kršenje ljudskih prava i nepoštovanje više članova nemačkog ustava.

Gec Verner je uveren da će i ove njegove ideje jednog dana biti isto tako uspešne kao i kompanija DM jer "ništa nije tako moćno kao neka ideja za koju je došao pravi trenutak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: