Čudo preživljavanja u avio nesrećama

Jedini preživeli putnik Erbasovog aviona A330-200 libijske kompanije "Afrikija" koji se srušio pri sletanju na aerodrom kod Tripolija jeste 10-godišnji dečak iz Holandije. Doktor Alister Satklif, koji predaje pedijatriju na londonskom Juniverziti koledžu izjavio je za britanski list "Gardijan" kako deca mogu da prežive ozbiljne traume zadobijene u avionskim nesrećama.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2010.

15:40

Default images

Dečak je smešten u bolnicu i prema rečima libijskog ministra saobraćaja Mohameda Zidana, nema povrede opasne po život. Ostala 92 putnika i 11 članova posade nisu preživeli pad.

Ovo nije jedini slučaj da neko izbegne sigurnu smrt usled pada aviona. U nekoliko slučajeva nesreću su preživela deca.

Četrnaestogodišnja devojčica Bakari Baja, poreklom iz Marseja, koja je putovala je sa majkom jedina je preživela avionsku nesreću koja se dogodila iznad Indijskog okeana kod Komorskih ostrva 30. juna 2009. godine.

Avion ''Erbas 310'' kompanije ''Jemenija er'', u kojem je bilo 142 putnika i 11 članova posade, leteo je iz glavnog grada Jemena, Sane, ka Moroniju na Komorskim ostrvima. Srušio se u Indijski okean neposredno pre sletanja i svi ostali putinici i članovi posade osim devojčice su poginuli.

Dvanestogodišnja Amerikanka jedina je preživela pad malog putničkog aviona u planinskoj oblasti Paname. Do udesa letelice, u kojoj su se nalazile ukupno četiri osobe, došlo je u 26. decembra 2007. godine iznad teško pristupačnog planinskog dela zemlje. Frančeska Luis, preživela je uprkos višestrukim prelomima i hipotermiji.

U avionskoj nesreći koja se dogodila na aerodromu "Barahas", u Madridu, u avgustu 2008. godine od 153 putnika i članova posade preživelo je 19 osoba, od kojih troje dece, a pre sedam godina dvogodišnji Mohamed al-Fatih jedini je preživeo pad sudanskog putničkog aviona u Velikoj Britaniji.

Doktor Alister Satklif, koji predaje pedijatriju na londonskom Juniverziti koledžu izjavio je za birtanski list "Gardijan" da deca mogu da prežive ozbiljne traume zadobijene u avionskim nesrećama.

"Deca imaju manje izdužene udove i veći procenat vode u telu to ih čini otpornijim na povrede. Uz to im se i tkivo brže oporavlja", rekao je on.

Prema Satklifovim rečima, prednost dece u ovakvim sitaucijama je što su malena, a manja masa znači i manju brzinu prilikom udarca u prepreku. A i kada do udarca dođe, deca imaju još jednu prednost - veću elastičnost kostiju.

Deca, takođe, lakše podnose gubitak krvi. Krv im se brže obnavlja pa tako mogu da izgube veći procenat krvi nego odrasli i posle toga se uspešno oporave. Uz to im je i ukupno zdravstveno stanje bolje u odnosu na odrasle.

I Vesna Vulović je imala tek 22 godine kada je preživela pad aviona 26. januara 1972. iznad Srpske Kamenice u Čehoslovačkoj. Tada je terorista postavio bombu u avion JAT-a. Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Ono što je interesantno je da 22-godišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, bila je zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna. Vesna Vulović je bila jedina preživela.

Izvor: Ilijana Rupić, Tanjug
Kako se spremiti za put avionom i šta činiti u slučaju nesreće:

Izaberite pravu odeću

Iako je ponekad potrebno obratiti pažnju na izgled, pogotovo ako putujete na poslovni sastanak, imajte na umu da, ako dođe do nepredviđenih situacija u avionu, možete biti prinuđeni da se spuštate niz vatrogasni tobogan ili se možete naći u vodi, a ono što je u tom trenutku na vama može značiti razliku između života i smrti.

- Uvek birajte odeću sačinjenu od prirodnih materijala kao što su vuna, pamuk ili koža – sintetika se pri višim temperaturama može istopiti i tako vam naneti dodatne povrede
- Uvek obratite pažnju na udobnost odeće
- Gledajte da na sebi uvek imate duge rukave i nogavice
- Izbegavajte sandale i cipele sa štiklom

Bezbednosne pripreme pre poletanja

- Zamolite stjuardesu za sedište koje se nalazi blizu pomoćnih izlaza, blizu prolaza i u repu aviona
- Teže stvari stavljajte ispod sedišta a ne u prostor koji se nalazi iznad vaše glave
- Nekoliko puta probajte da se vežete kako bi proverili da li kopča na sigurnosnom pojasu radi
- Obavezno poslušajte sve instrukcije pre leta koje daje osoblje aviona
- Obratite pažnju na to gde se nalazi najbliži izlaz i izbrojte koliko redova vas deli od njega, učinite isto i kada je u pitanju drugi najbliži izlaz za slučaj opasnosti

U slučaju opasnosti

- Izbacite sve oštre predmete koji se nalaze u vašoj odeći kao i sve oštre detalje poput naočara i štikli
- Obucite jaknu, velika je verovatnoća da će vam napolju biti hladno
- Obavezno sipajte vodu na komad tkanine kao bi lakše disali u slučaju da se u kabini pojavi dim usled požara
- Zategnite pojas i proverite da li je sedište u uspravnom položaju
- Prekrstite vaše ruke preko listova, ispružite noge do sedišta ispred vas i pokrijte glavu jastukom ili sličnim mekšim materijalom

Nakon nesreće

- Držite vaše ruke slobodnim i ne nosite ništa u njima
- Spustite glavu ukoliko u kabini ima dima kako bi lakše disali
- Ne gurajte druge putnike i izbegavajte paniku
- Ne otvarajte izlaz za slučaj opasnosti ako vidite plamenove sa spoljne strane aviona – idite na izlaz sa suprotne strane akoje potrebno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: