- Vesti -

Prvi sprski vejv robot

Prvi vejv robot koji dolazi iz naše zemlje zove se CirBot (cirbot@appspot.com) razvijen u Laboratoriji za gasnu elektroniku Instituta za fiziku u Zemunu i služi za konvertovanje (promenu pisma) ćirilice u latinicu.

Podeli

Gugl vejv (Google Wave) je projekat predstavljen od strane Gugla 27. maja 2009. na konferenciji "Google I/O". U osnovi to je veb aplikacija, računarska platforma i protokol, koji ima za cilj da pomogne u komunikaciji i saradnji posredstvom interneta.

Projekat koristi najnovije tehnologije i trenutno je u ranoj razvojnoj fazi sa ograničenim brojem korisnika. Jedna od novina su tzv roboti tj račinarski programi koji interaguju sa vejvom (pandan mejlu u ovom konceptu) na isti način kao i ljudi samo preciznije i brže.

Njihova primena može biti raznovrsna, od zamene smajli znakova sa slikama smajlija, preko rešavanja matematičkih problema, pa do automatskog prevođenja. Gugl vejv API (application programming interface) je otvoren i programeri sa raznih strana su pozvani da pišu robote za Vejv.

Prvi vejv robot koji dolazi iz naše zemlje zove se CirBot (cirbot@appspot.com) razvijen u Laboratoriji za gasnu elektroniku Instituta za fiziku u Zemunu i služi za konvertovanje (promenu pisma) ćirilice u latinicu.

"Naš vejv robot može biti koristan prilikom komunikacije (saradnje) sa kolegama iz susednih zemalja koji ne znaju ćirilicu, a govore naš jezik. Zamislite situaciju u kojoj je potrebno da u radu na nekom dokumentu uključimo recimo kolegu iz Zagreba, a ne predvidevši to unapred koristili smo ćirilicu. CirBot tada omogućava da prethodni tekst bude preveden na latinicu ali i da nastavimo da koristimo ćirilicu pošto će on nastaviti da menja pismo ne dirajući orginalni tekst." - objašnjava Milovan Šuvakov autor ovog robota.

"Ovaj robot, još uvek u razvojnoj fazi, u potpunosti je funkcionalan uz male propuste, ali kako je i sam gugl vejv još uvek u fazi razvoja, očekivani su problemi u pogledu brzine. Kako se cela vejv platforma usavršava, poboljšavaće se i performanse robota." kaže Srđan Marjanović koji radi na testiranju robota.

U Laboratoriji dodaju da je uz Guglov API vrlo jednostavno pisati robote koji mogu biti korisni i apeluju na domaće programere da pišu svoje robote i time pomognu razvoj informatičkog društva.

Više o CirBot-u: http://wave-samples-gallery.appspot.com/about_app?app_id=68027

Vesti

strana 1 od 3790 idi na stranu