- Vesti -

Prvi sprski vejv robot

Prvi vejv robot koji dolazi iz naše zemlje zove se CirBot (cirbot@appspot.com) razvijen u Laboratoriji za gasnu elektroniku Instituta za fiziku u Zemunu i služi za konvertovanje (promenu pisma) ćirilice u latinicu.

Podeli

Gugl vejv (Google Wave) je projekat predstavljen od strane Gugla 27. maja 2009. na konferenciji "Google I/O". U osnovi to je veb aplikacija, računarska platforma i protokol, koji ima za cilj da pomogne u komunikaciji i saradnji posredstvom interneta.

Projekat koristi najnovije tehnologije i trenutno je u ranoj razvojnoj fazi sa ograničenim brojem korisnika. Jedna od novina su tzv roboti tj račinarski programi koji interaguju sa vejvom (pandan mejlu u ovom konceptu) na isti način kao i ljudi samo preciznije i brže.

Njihova primena može biti raznovrsna, od zamene smajli znakova sa slikama smajlija, preko rešavanja matematičkih problema, pa do automatskog prevođenja. Gugl vejv API (application programming interface) je otvoren i programeri sa raznih strana su pozvani da pišu robote za Vejv.

Prvi vejv robot koji dolazi iz naše zemlje zove se CirBot (cirbot@appspot.com) razvijen u Laboratoriji za gasnu elektroniku Instituta za fiziku u Zemunu i služi za konvertovanje (promenu pisma) ćirilice u latinicu.

"Naš vejv robot može biti koristan prilikom komunikacije (saradnje) sa kolegama iz susednih zemalja koji ne znaju ćirilicu, a govore naš jezik. Zamislite situaciju u kojoj je potrebno da u radu na nekom dokumentu uključimo recimo kolegu iz Zagreba, a ne predvidevši to unapred koristili smo ćirilicu. CirBot tada omogućava da prethodni tekst bude preveden na latinicu ali i da nastavimo da koristimo ćirilicu pošto će on nastaviti da menja pismo ne dirajući orginalni tekst." - objašnjava Milovan Šuvakov autor ovog robota.

"Ovaj robot, još uvek u razvojnoj fazi, u potpunosti je funkcionalan uz male propuste, ali kako je i sam gugl vejv još uvek u fazi razvoja, očekivani su problemi u pogledu brzine. Kako se cela vejv platforma usavršava, poboljšavaće se i performanse robota." kaže Srđan Marjanović koji radi na testiranju robota.

U Laboratoriji dodaju da je uz Guglov API vrlo jednostavno pisati robote koji mogu biti korisni i apeluju na domaće programere da pišu svoje robote i time pomognu razvoj informatičkog društva.

Više o CirBot-u: http://wave-samples-gallery.appspot.com/about_app?app_id=68027

Vesti

Kako izgleda život bez novca

Britanac Mark Bojl napustio je posao i odrekao se svega što je imao da bi bez novca živeo u staroj kamp prikolici. On kaže da je umoran od konzumerizma i da je doneo najbolju odluku u životu.

Vesti ponedeljak 30.11. 16:00 Komentara: 12

Zbog kojih poslova najlakše osedimo?

Vođenje vrhunskog fudbalskog kluba je jedan od najstresnijih poslova i fudbalski menadžeri potpuno osede za kratko vreme na tom poslu - u proseku za 6 godina, prenose nalaze jednog istraživanja tabloid "San" i Bi-Bi-Si.

Vesti ponedeljak 30.11. 15:00 Komentara: 5

Najjače pivo na svetu

Kontroverzna škotska pivara "BruDog" u Frejzerburgu saopštila je da je počela da proizvodi najjače pivo na svetu sa sadržajem alkohola od 32 odsto.

Vesti ponedeljak 30.11. 14:00 Komentara: 7

DNK poznatih osoba kao parfem

Proizvođač parfema iz Los Anđelesa „My DNA Fragrance” udružila je snage s Džonom Reznikofom, sakupljačem kose poznatih, kako bi napravili parfeme s mirisima njihove DNK.

Vesti ponedeljak 30.11. 13:16 Komentara: 4

Minareti na udaru feministkinja

Desničarska kampanja da se zabrani izgradnja minareta na džamijama u Švajcarskoj dobila je neočekivanog saveznika u obliku radikalnih feministkinja, koje kažu da minareti po svom obliku podsećaju na simbol muške dominacije i tlačenje žena u islamu, piše britanski list "Sandej tajms".

Vesti ponedeljak 30.11. 11:02 Komentara: 4

Najljubazniji i neljubazniji u regionu

Ugostitelji na području bivše Jugoslavije su mnogo ljubazniji i predusretljiviji od prodavaca u maloprodajnim objektima, ali i jednima i drugima nedostaje osmeh na licima, pokazalo je istraživanje koji je sprovela hrvatska agencija za "tajnu kupovinu" Heraklea.

Vesti petak 27.11. 11:01 Komentara: 23
strana 1 od 32 idi na stranu