Što češće odmarajte oči od kompjutera

Pogoršan vid zbog dejstva kompjutera predstavlja bolest sadašnjice, a dijapazon zanimanja koja nalažu višesatno i neretko celodnevno sedenje uz monitor je veoma širok, smatraju stručnjaci.

Život

Izvor: B92

Petak, 12.09.2008.

13:00

Default images

Ipak, postoje trikovi koji mogu da olakšaju boravak uz računar, među koje stručnjaci navode da bi svi zaposleni koji više sati dnevno sede uz kompjuter trebalo da provere vid pre nego što počnu da rade, kao i godinu dana posle.

Oni smatraju da treba koristiti odgovarajuće osvetljenje jer je pogoršan vid često posledica velike količine svetlosti koja dolazi spolja i jakog osvetljenja iznutra.

Kada se uključi računar, svetlo bi trebalo da bude dvostruko manjeg intenziteta nego što je to slučaj u većini kancelarija, a sunčevu svetlost treba neutralisati tako što će se navući roletne ili zavese, a svetlost lampe treba podesiti na što diskretniju jačinu.

Ako je moguće, monitor treba okreniti tako da se prozori nalaze bočno od njega, umesto ispred ili iza.

Na monitor bi trebalo postaviti antirefleks zaštitu, a ako nosite naočare, na njih bi trebalo da se stave antirefleks stakla.

Lekari preporučuju da se podesi oštrina na kompjuteru, da se što češće trepće jer se na taj način oči ne isušuju i izbegavaju se iritacije.

Ako oči često suze, trebalo bi konsultovati očnog lekara, koji bi u tom slučaju mogao da prepiše kapi za oči koje se koriste tokom dana.

Takođe se preporučuje da se vežbaju i "istežu" oči - svakih 30 minuta bi trebalo skloniti pogled sa monitora i usmeriti ga pet do deset sekundi na neki objekat koji se nalazi dalje, niz hodnik.

Druga vežba koja pomaže jeste da se osoba 10 sekundi zagleda u neki dalji objekat, a onda 10 sekundi u bliži i ovu vežbu treba ponoviti 10 puta.

Da bi se sprečilo oštećenje očiju, stručnjaci savetuju da se na svakih sat vremena napravi pauza od deset minuta.

Svima koji posao obavljaju sedeći, lekari savetuju vežbe tokom sedenja, ali najbolje je da se što češće ustane, protegne ili se urade kratke vežbe za ruke, noge, leđa, vrat i ramena.

Od koristi takođe mogu biti vežbe istezanja ili čučnjevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: