Sindrom godišnjeg odmora

Vraćanje s letnjeg odmora može negativno da utiče na psihičko zdravlje ljudi i izazove "sindrom godišnjeg odmora" koji odlikuje nemir, tuga ili, u pojedinim slučajevima, i depresija, upozorio je španski psihijatar Havijer Kriado.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

16:00

Default images

"Sindrom godišnjeg odmora izaziva naglu promenu načina života, realno postoji i posebno se odražava na psihički neuravnotežene ličnosti", ističe španski lekar.

Sindrom karakteriše povišena nervoza i čak agresija koji traju dve sedmice posle povratka s odmora, prenose španski mediji.

Znaci pojave sindroma su, prema navodima stručnjaka, nespokojstvo, tuga, apatija, razdražljivost, nemogućnost koncentracije, a nekada se pojavljuju i problemi sa snom i želudačne tegobe.

Da bi se izbegao "sindrom povratka s godišnjeg odmora", po savetu lekara, treba se vratiti kući s odmora nekoliko dana ranije radi adaptacije, razmišljati samo pozitivno, na primer o predstojećem susretu s prijateljima s kojima radite.

Međutim, ako sindrom ima ozbiljnije simptome, treba potražiti pomoć stručnjaka.

Da bi se sačuvalo neprijatnog sindroma, psihijatar madridskog Kliničkog centra dr Lola Moron smatra da je dobro preko godine, u vreme vikenda ili praznika, organizovati kratke izlete.

Ona takođe savetuje da se ne razmišlja o sindromu, "nego da se mirno radi i da se prvih dana rada ne donose važne poslovne odluke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: