Umrla izumiteljka "Vegete"

U Koprivnici je umrla profesoka Zlata Bartl, poznata po autorstvu jednog od jugoslovenskih i hrvatskih brendova, dodatku jelima "Vegeta".

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

12:50

Default images

Bartlova je vodila ekipu koja je u istraživačkoj laboratoriji "Podravke" izumela krajem pedesetih godina "Vegetu", koja je bila i ostala najpoznatiji Podravkin proizvod.

"Vegeta" je odmah prihvaćena i našla se na tržištima preko 40 zemalja zbog svog kvaliteta, postavši tako sinonim za dodatke jelima.

Zlata Bartl rođena je u februaru 1920. godine u Sarajevu, a 1938. godine u Zagrebu je upisala Filozofski fakultet. Nakon završetka studija prihvatila je posao profesorke u školi u Sarajevu, iako ju je privlačila neorganska hemija.

U zimu 1955. godine bila je na službenom putovanju u Zagrebu, gde se zadržala zbog jakog snega koji je blokirao saobraćajnice. Ona je vreme koristila proučavajući stručne časopise i publikacije, ali i tražeći oglase za posao u novinama.

"Podravka" je baš tada tražila hemijskog tehničara za rad u laboratoriji i ona se javila na oglas i dobila posao u preduzeću, gde je radila do polovine 1976. godine, kad je otišla u penziju.

U Jugoslaviji i sadašnjoj Hrvatskoj dobila je više nagrada i odlikovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: