Nepušači protiv zabrane pušenja

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2006.

17:47

Default images

Kada je nemački magazin Špigl objavio priču o novim pokušajima da se zabrani pušenje na javnim mestima, reakcije brojnih čitalaca-nepušača bile su oštre i iznenađujuće.

"Ne želim da budem uskraćen za opušteno društvo pušača u restoranima i barovima. Ako moja odeća smrdi na dim, mogu da je operem - u čemu je onda problem?", napisao je jedan čitalac. "Sedenje od nekoliko sati u sobi punoj dima smeta mi manje nego da pušači moraju svakih pet minuta da izlaze i puše napolju," kaže drugi.

Vlade širom Evrope pokušavaju da zabrane pušenje na javnim mestima, ali je otpor ovim planovima izuzetno jak u Nemačkoj, gde je pravo na pušenje duvana postalo prepoznatljiv znak tolerancije i slobode posle Drugog svetskog rata.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da se većina populacije i svaki drugi nepušač protive zabrani pušenja u restoranima i barovima.

Poslanik i bivši pušač, Loter Binding, pokrenuo je debatu u parlamentu, zahtevajući novi zakon kojim će biti zabranjeno pušenje na svim javnim mestima. Binding je Rojtersu rekao da je osetio obavezu da to učini kada je pročitao studiju nemačkog Centra za istraživanje raka u kojoj se navode opasnosti pasivnog pušenja. "To me je uverilo da sadašnji zakon ne čini dovoljno", rekao je on.

Gotovo svaki treći odrasli Nemac puši redovno i gotovo 140.000 Nemaca umre svake godine od bolesti vezanih za konzumiranje duvana. Neki stručnjaci procenjuju da se 3.000 do 4.000 smrtnih slučajeva može povezati sa pasivnim pušenjem.

Nemačka je jedina zemlja u EU koja je ignorisala zabranu reklamiranja cigareta i aktivno se bori protiv nje, a Špigl je pokazao na čijoj je strani stavivši fotografiju slomljene cigarete na svoju naslovnu stranu, ispod naslova "Pušenje - kraj tolerancije."

Nemački zvaničnici nisu uveli zabranu pušenja na Svetskom takmičenju u fudbalu, iako je takva zabrana postojala na prvenstvu 2002. i planira se za Olimpijske igre u Pekingu 2008. i Svetski kup u Južnoj Africi 2010.

Nemačka železnička kompanija Dojče Ban je jedna od poslednjih u Evropi koja dozvoljava pušenje u vozovima. Na ulicama Nemačke ima oko 600.000 automata za prodaju cigareta, što znači da osobe svih uzrasta mogu 24 časa dnevno da dođu do cigarete.

Neki političari podržavaju Bindingov predlog, dok se drugi protive i smatraju da je previše oštar. Kancelarka Angela Merkel, bivši pušač, rekla je da podržava strože zakone, ali ne i kompletnu zabranu.

Robert Proktor, profesor na Stenfordu, smatra da je jedan od razloga zbog kojeg antipušački zakoni u Nemačkoj nemaju prođu taj što su nacisti zabranjivali pušenje. Za vreme nacista, pušenje je bilo zabranjeno na brojnim radnim mestima, u vladinim zgradama, bolnicama i hotelima.

Hitler, koji nije ni pio ni pušio, dao je 100.000 maraka sopstvenog novca 1941. za prvi institut posvećen opasnostima duvana. Na čelu sa antipušačem i antisemitom Karlom Astelom, institut je uradio prvu sveobuhvatnu studiju koja je povezivala pušenje sa rakom pluća.

"Nepušački pokret u Nemačkoj je tako okarakterisan kao netolerantan i suštinski fašistički," kaže Proktor.

Sa dolaskom američkog duvana tokom pedesetih godina prošlog veka, porasla je potrošnja duvana po stanovniku, a pušenje je povezano sa novim vrednostima tolerancije i slobode.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: