Holandija gradi naselja za Poljake

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2006.

17:46

Default images

Bauk "poljskog vodoinstalatera" i otpor dela "stare Evrope" da primi gastarbajtere iz novih zemalja-članica naveo je Holanđane da za Poljake počinju da grade posebna naselja.

Prva lasta je naselje sa poljskim radnjama i katoličkom crkvicom koje planira da podigne posrednička firma "Aksidus", koja Poljacima nudi niskokvalifikovane poslove u Holandiji, piše poljski list "Gazeta Viborča".

"Sve češće su situacije da se nekome od Holanđana ne sviđa automobil sa poljskom registracijom na ulici. Želimo da odvojimo Poljake, da ih zaštitimo od rasističkog ponašanja Holanđana", rekla je poljskom listu jedna od službenica te agencije.

Udruženje holandskih lokalnih samouprava izdalo je odobrenje za izgradnju prvog "poljskog sela", ali, kako piše "Gazeta Viborča", ni jedna od opština ne žuri da izda saglasnost da Poljaci budu koncentrisani baš na njenoj teritoriji.

Reč je uglavnom o nekvalifikovanim ljudima koji ne znaju strane jezike, u Holandiju su došli da što više uštede i pošalju novac kući.

Holandija nije otvorila svoje tržište rada za građane novih zemalja-članica Evropske unije i do sada je dozvolu za rad dobilo svega 26.000 Poljaka.

Od ulaska Poljske u Evropsku uniju, posao je u njoj, prema nezvaničnim procenama, našlo skoro dva miliona Poljaka, najviše u Velikoj Britaniji i Irskoj.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: