- Vesti -

Zašto su Oskari "belji" nego ikada?

Predsedavajuća američke Akademije za film Šeril Bun Ajzaks osvrnula se na lavinu kritika na račun Akademije i "bele" liste glumačkih nominacija za Oskare, rekavši da je to za nju podsticaj da Akademiju učini inkluzivnijom i izrazila nadu da će filmska industrija stremiti ka većoj raznolikosti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šeril Bun Ajzaks, koja je prva Afroamerikanka koja predsedava Akademijom, u intervjuu AP-u osvrnula se na salvu kritika po društvenim mrežama na račun Akademije, koja je sve nominacije za glumačka ostvarenja dodelila belim glumcima.

Takođe, nijedna žena nije nominovana za Oskara za režiju ili scenario. Odmah po objavljivanju nominacija u četvrtak, na Tviteru se pojavio hašteg #OscarsSoWhite i postao trend.

Koalicija azijsko-pacifičko američkih medija u petak je izdala saopštenje u kojem navodi da nominacije "očigledno odražavaju nedostatak raznolikosti kod glasača za Oskare, ali i u filmovima generalno".

Pa ipak, Bun Ajzaks insistira na tome da je Akademija "posvećena raznolikosti glasova i mišljenja".

"U poslednje dve godine veoma smo napredovali ka raznolikijoj i inkluzivnijoj organizaciji kroz prijem novih članova", rekla je ona. "Iskreno, volela bih da vidim i radujem se većem kulturnom diverzitetu kod svih nominovanih u svim kategorijama."

Istraživanje Los Anđeles Tajmsa iz 2012. pokazalo je da je Akademija 94 posto bela, većinski muška i prosek godina je 62. Skorije istraživanje je došlo do zaključka da je procenat starijih belih muškaraca opao za jedan posto, ali sa gotovo 7.000 članova i bez obaveze penzionisanje, diverzitet će sporo doći, piše Tajms.

Bun Ajzaks je odbila da odgovori na pitanje da li se ona ili Akademija stide zbog belih nominacija ali je insistirala na tome da je ponosna na sve koji su nominovani jer zaslužuju priznanje.

Ona je objasnila i da svaka grana filmske umetnosti ima svoje kriterijume za nominacije, kao i da je glasanje individualna i poverljiva stvar. Primera radi, režisere nominuju režiseri, a samo glumci mogu da nominuju glumce. Ali celo članstvo Akademije podnosi svoje predloge za najbolji film.

"Ne postoji centralno telo ili grupa ljudi koji sede za stolom i određuju nominovane", rekla je ona.

Najveći problem je izostanak drame o borbi za građanska prava crnaca u Americi "Selma", u kategoriji najbolja režija (Ava Divernej) ili glavna muška uloga (Dejvid Ojelovo).

"Ne sme se izgubiti iz vida činjenica da je 'Selma' fantastičan film nominovan za najbolji film godine, a tu nominaciju biraju svi članovi, njih oko 7.000", rekla je Bun Ajsaks.

Film o životu Martina Lutera Kinga je, uz nominaciju za najbolji film, nominovan samo još u kategoriji najbolja originalna pesma.

Azijsko-pacifička koalicija je u jučerašnjem saopštenju ocenila i da odgovornost za diverzitet u filmu treba da bude u rukama industrije - Holivuda, sa čime je Bun Ajzaks saglasna.

Akademija radi na tome da postane raznolikija, inkluzivnija organizacija i nadamo se da će i filmska industrija postati diverzivnija i inkluzivnija, rekla je ona.

Iako je više puta naglasila da su Oskari "takmičenje" i da je ona veoma ponosna na sve nomninovane, Bun Ajzaks je ocenila da je diverzitet dvosmerna ulica i da mora da postoji i u priči ali i kod pripovedača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.