- Vesti -

Mladi tehničar porodio ženu u dvorištu KC

Mladi tehničar u kragujevačkom Kliničkom centru Nikola Cvetković postao je heroj dana, jer je porodio jednu trudnicu u krugu te zdravstvene ustanove, nadomak zgrade u kojoj je kragujevačko porodilište. Nikola je pomogao zdravom dečaku da dođe na svet.

Izvor: Tanjug
Podeli

Cvetković, tehničar Jedinice intenzivnog lečenja Centra za anesteziju i reanimaciju, pre četiri dana je oko 8h kroz prozor ugledao kako muškarac s mukom nosi ženu prema zgradi Hirurškog bloka, a potom je spušta na beton.

Odmah je, kako je izjavio Tanjugu, pripremio kolica za pacijentkinju i krenuo užurbano ka ulazu u bolnicu, gde je zajedno sa kolegama iz Službe za transfuziju i nekolicinu prolaznika, pokušao da porodilju podignu i smeste je u kolica. Govorili su joj da izdrži, da brzo stižu u porodilište, jer su ispred bolnice, ali se Zlatica previjala od bolova i govorila da je beba krenula i da joj je to treći porođaj.

Nikola tada, kako kaže, shvata da nema vremena za transport i da moraju odmah da joj pomognu.

Ugledavši glavicu bebe, okrenuo se i mahnuo rukom koleginicama iz Jedinice intenzivnog lečenja, koje su posmatrale kroz prozor, i pozvao ih da odmah dođu. Potom se okrenuo ka Zlatici i rekao joj: "Gospođo, krenuo je porođaj, nemamo šta da čekamo, napnite se, beba je tu".

Kako Nikola objašnjava, bio je dovoljan jedan napon i beba je bila u njegovim rukama. Tada je ugledao da je pupčanik obavijen bebi oko vrata i, kako je rekao, potom je pažljivo proverio da li beba može da diše.

"Beba nije plakala i kao da nije disala. Okrenuo sam dečaka naglavačke, malo ga lupnuo, i on se zakašljao, prvi put udahnuo i počeo da plače. U tom trenutku bilo mi je mnogo lakše", priseća se Nikola. Uto su, dodaje, sišle i koleginice, koje su ponele gazu i umotale bebu, a stigli su ubrzo i ginekolog i babica, presekli pupčanik i majku i bebu odvezli u porodilište.

Prisećajući se tog subotnjeg jutra, Nikola kaže da bezbroj puta "vraća taj film" i razmišlja kako je bebamogla da mu ispadne, ili štošta da se iskomplikuje, ali naglašava da je veoma srećan što je sve prošlo na najbolji mogući način.

Reagovao je, kako objašnjava, prisebno, odgovorno i bez zadrške, u želji da pomogne pacijentkinji kojoj je pomoć bila neophodna.

Zlatica ima dve ćerke i to joj je treće dete. Ona i dečak, koji je na rođenju bio težak 3.150 grama, dobro su i danas su izašli iz bolnice. U izjavi Tanjugu rekla je da nije očekivala tako brz porođaj i dodaje da je od prvih bolova do rođenja deteta ispred ulaza u Klinički centar prošlo svega dvadesetak minuta. Zlatica se zahvalila mladom tehničaru i ostalima koji su joj pomogli da se porodi na neobičnom mestu.

"Jake bolove osetila sam u automobilu dok sam se vozila od porodičnog doma u Bresnici do porodilišta. Krećući se polako od parkinga ka zgradi Hirurškog bloka, gde je na drugom spratu smešteno porodilište, shvatila sam da je porođaj počeo i da ne mogu da se krećem. Suprug je pokušao da me nosi, ali nije uspeo, pa me je spustio na beton. Naglas sam pozvala upomoć", priseća se Zlatica i dodaje da je potom videla da je prišlo nekoliko prolaznika, kao i da užurbano prilazi Nikola, gurajući istovremeno kolica za pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.