Istine o novoj srpskoj mami

Savremena mama u Srbiji ne treba da bude supermama, već pametna mama, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja “Istine o novoj srpskoj mami”, koje su sproveli kreativna agencija “Meken Beograd” i njen ekspertski centar “Meken trut sentral Beograd" (McCannTruth Central Beograd).

Život

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2013.

13:58

Default images

Povodom predstavljanja rezultata 3. decembra u Beogradu organizovana je panel diskusija, na kojoj je su učesnici rezultate studije mogli da uporede sa svojim ličnim iskustvom.

Na panel diskusiji govorile su mame: Suzana Trninić, autorka i voditeljka emisije “Kažiprst” na TV B92, Ana Sofrenović, glumica, Ljubinka Zarubica, direktorka za marketing i razvoj za privatne korisnike u kompaniji “Telekom Srbija”, Tijana Vraneš, psiholog psihoterapeut, Maja Lalić, arhitekta i osnivač organizacije „Mikser”, Katarina Pribićević, direktorka strateškog planiranja u agenciji “Meken Beograd” i jedan tata, Andrija Gerić, trofejni odbojkaš i bivši reprezentativac.
Učesnici su bili saglasni u tome da je model majke sa kojom su odrastale generacije sada promenjen i da je tehnološki razvoj, ali i mogućnost lakšeg pristupa informacijama, znatno uticao na način razmišljanja savremene srpske mame.

“Osnovna razlika između srpskih savremenih mama i mama u svetu je način na koji one organizuju svoje vreme, tj. porodične i poslovne obaveze i vreme koje izdvajaju za sebe. Rasprostranjenost digitalnih tehnologija u razvijenim zemljama olakšali su mamama balansiranje između različitih uloga i odgovornosti koje imaju”, kaže Katarina Pribićević iz agencije “Meken Beograd”.

Prema njenim rečima, u Srbiji, i pored promena i značajnih pomaka u korišćenju novih tehnologija, samo devet odsto mama smatra sebe tehnološkim ekspertima, za razliku od 25 odsto njih na globalnom nivou.
Međutim, iako kažu da nisu eksperti, čak 89 odsto srpskih mama smatra da im tehnologija olakšava život. To nam govori da im tehnologija pomaže da budu bolje mame, ali i da još ne koriste prednosti tehnologije kao što čine mame u razvijenijim državama.

Savremena mama žonglira sa mnoštvom obaveza svakodnevno. Koliki je pritisak na mamama da postignu sve, sada i odmah, posao, brigu o deci i mužu, sređenu kuću, odličan izgled i uvek dobro raspoloženje?

Oko 63 odsto ispitanih žena u svetu misli da je pritisak preveliki, dok u Srbiji to misli 79 odsto žena. Globalno istraživanje pokazuje da 65 odsto intervjuisanih žena odbija ideju o supermamama.

Slična situacija je i u Srbiji, gde 67 odsto savremenih srpskih mama ne smatra da je supermama. Ona sebe vidi jednostavno, kao pametnu mamu. Majke danas žele da njihova deca imaju realnu sliku o tome ko su one u celini, uključujući i njihove mane i mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: