- Vesti -

Ako nećeš u školu, škola će doći po tebe

Socijalni radnici jednog bogatog prigradskog naselja Kopenhagena počeli su da obilaze kuće i stanove, kako bi budili učenike koji imaju veliki broj izostanaka iz škole.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako prenosi AFP, opština je pribegla ovoj metodi "uterivanja discipline", jer su školama više nego dojadila đačka opravdanja. Mera, međutim, nije naišla na sveopšte odobravanje. Mnogi smatraju da je Danska počela da se previše meša u privatan život stanovnika.

"Bilo je konfliktnih situacija, ali su ljudi koje smo poslali da obave ovaj posao dobro obučeni za to. Naravno da je bilo otpora", kazao je Barbro Lundkvist, socijalni radnik u rezidencijalnom predgrađu Esterbro.

Nakon godinu dana primene, 33 odsto đaka uzrasta od sedam do 15 godina, koja su bila obuhvaćena ovom merom, počelo je da redovno odlazi u školu. Oko 80 odsto ove dece su i ranije bila u kontaktu sa socijalnom službom zbog drugih razloga.

"Očigledano da postoji problem u porodici kada imate ogroman broj izostanaka. Ovde nije reč o običnim porodicama Esterbroa", naveo je Lundkvist, prenosi AFP. "Moramo da učinimo ono što je najbolje za tu decu, jer možda nećemo uspeti da na vreme rešimo probleme roditelja", objasnio je on.

Za pojedinu decu dovoljan je bio telefonski poziv, ali u većini slučajeva socijalni radnici su morali da odlaze na vrata i uvere se da se dete probudilo i pripremilo za školu.

Svakodnevni obilasci bili su "neka vrsta obuke za roditelje", koji su vremenom preuzimali na sebe obavezu buđenja svoje dece, rekao je Lundkvist. Nisu svi, međutim, impresionirani ovom merom koja će uskoro početi da se primenjuje i u drugim delovima Kopenhagena.

"Ukoliko je Danska zemlja blagostanja, Esterbro je primer ekstremnog blagostanja", napisao je kolumnista Tom Jensen u listu "Berlingske", zaključivši da izgleda nije ostalo baš ništa za šta se treba boriti.

"Ako ne možemo ujutru da se probudimo, neko iz opštine će već doći da probudi mališane", dodao je on.

Sa njegovom konstatacijom složila se lokalna političarka Hajdi Vang, upitavši se "gde su prijatelji, gde su dobrovoljci i svi ostali? Nije u redu da opština preuzima ono što treba da bude naša odgovornost".

Foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.