Kako se u stvari zove novi papa?

Prvi put u istoriji Rimokatoličke crkve novi papa je izabrao da se zove Franja, što je izazvalo mnoge nedoumice u svetskim medijima.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 15.03.2013.

19:30

Default images

Kako je javila Verska informativna agencija (VIA), nemačka javnost i mediji su u prvom momentu bili u dilemi kako da zovu novog papu koji je ime izabrano po ugledu na svetog Franćeska (1181 – 1226), svetitelja iz Asiza, koji se na latinskom prevodi kao Franciscus.

U Nemačkoj se, medjuitm, asiški svetitelj naziva uvek Franc (Franz), pa bi se tako morao oslovljavati i novi papa.

Ime Franc kod Nemaca je sve redje, mada se ubraja u sto najčešćih.

Posebno je bilo popularno izmedju 1870. i 1890. godine.

Nemački fudbaler Bekenbauer, rođen 1945. i pored "nemodernosti", od roditelja je dobio ime Franc, što nije neobično za Bavarsku, odakle potiče.

Tek danas, svi nemački mediji prećutno su se usaglasili: novi papa se zove (isključivo) Franciskus, što zvuči, kako veruju, "autentičnije".

Francizi nemaju sličnih problema, za njih se papa zove Fransoa (Francois), za Špance i Portugalce - Francisko (Francisco).

Rusi ga zovu Francisk, Madjari - Ferenc, Englezi - Frensis, Slovaci - František, Slovenci – Frančišek ili Franc, inače, ime koje nosi oko 1.500 Slovenaca.

Srbi su poslednjeg habsburškog cara Franca Jozefa (1830 – 1916) zvali Franja, koji je imao u tituli da je i "veliki vojvoda vojvodstva Srbije".

Inače, i Srpska pravoslavna crkva (SPC) je novoizabranog poglavara 1,2 milijarde katolika u čestitki koju mu je uputio patrijarh Irinej oslovila sa “papa Franja”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: