Kako je papa proveo prvi radni dan

Prvi radni dan pape protekao je u znaku poniznosti. Papa je prvo svratio do svog hotela kako bi platio račun i time pokazao da se njegovo viđenje dužnosti pape dosta razlikuje od viđenja njegovih tradicionalnijih prethodnika koji su uglavnom ostajali iza zidina Vatikana.

Život

Izvor: CNN, Fox

Četvrtak, 14.03.2013.

19:00

Default images

Jedna od ključnih razlika u poređenju sa vladavinom Benedikta XVI evidentna je i u izboru garderobe: novi papa izabrao je prost krst koji drži na grudima još iz dana kada je bio biskup i njegova pojavljivanja biće lišena crvenog plašta koji je nosio Benedikt. Umesto toga, Franja će na sebi nositi običnu belu mantiju.

Portparol Vatikana Frederiko Lombardi priznao je da postoji određena razlika sa drugim papama kada je stil u pitanju, ali da je previše rano za donošenje bilo kakvih odluka.

Bivši kardinal Horhe Bergoljo započeo je dan kao papa jutarnjom posetom bazilici u Rimu i molitvom pred ikonom Madone.

Nakon toga okupljenima na trgu Svetog Petra rekao je da dao molitvu Madoni „kako bi pazila na ceo Rim“.

„Pričao je sa nama poput oca. Imali smo obaveštenje 10 minuta unapred da dolazi papa“, izjavio je otac Ludoviko Melo.

Pri odlasku iz svoje rezidencije papa se pojedinačno pozdravio sa svima koji su radili u kući po imenu, polako, bez ikakve žurbe.

Lombardi je izjavio da će promene biti vidljive i kod homilija koje će biti na italijanskom jeziku umesto latinskog koji koristio Benedikt.

Franja, prvi papa koji nije iz Evrope još od srednjek veka, odlučio je da uzme to ime zbog Svetog Franje Asiškog, skromnog fratra koji je život posvetio siromašnima.

Tokom dvadeset godina Bergoljo nije koristio službeni auto. Čak i kada je išao na konklavu, prošetao bi se do puta gde bi uzeo taksi do Sikstinske kapele.

Benedikt je takođe ispoljio sličnu skromnost odmah nakon njegovog izbora na mesto pape odbijajući da koristi specijalnu limuzinu kako bi mogao da se vozi u autobusu sa drugim kardinalima. Čak je odbio da se pojavi na uzdignutoj pozornici prilikom njihovog pozdravljanja, sudeći po rečima kardinala Timotija Dolana.

„Sreo se sa nama na našem nivou“, izjavio je Dolan.

„Novi papa je po svim stavkama veoma nežan, ali čvrst, pun ljubavi, ali bez straha. U pitanju je vrlo brižna osoba idealna za sve izazove današnjice“, smatra kardinal Donald Vuerl.

Franja je tražio od ljudi da se pomole za Benedikta nakon čega se čuo telefonom sa umirovljenim papom. Njegova poseta Benediktu bila bi izuzetno važna zbog potencijalnog konflikta koji bi mogao da postoji između novog i penzionisanog pape.

Izbor Bergolje oduševio je Latinsku Ameriku koja je dom za 40 odsto svih katolika na svetu i koja je dugo vremena bila jako potcenjena.

Kao kardinal rešio je da crkvu približi običnom čoveku. Sin italijanskih imigranata rešio je da sebi uskrati luksuz u kom su prethodni kardinali u Buenos Ajresu uživali. Živeo je u prostom stanu, često se vozio autobusom na posao, sam je kuvao obroke i regularno je posećivao favele koje okružuju glavni grad Argentine.

„Ukoliko sa sobom donese i tu želju za prostim životom, mislim da će mnogi biti šokirani. Mislim da ovo nije papa koji voli da nosi svilu i krzno“, izjavio je sveštenik Tomas Ris, autor knjige „Unutar Vatikana“ koja se bavila birokratijom crkve.

Izborom sedamdesetšestogodišnjeg pape kardinali su jasno pokazali da ne traže mladog i energičnog papu koji bi vladao decenijama već popularnog, iskusnog i skromnog pastora koji će privući ljude veri i pokušati da obnovi crkvu čije ime je umrljano brojnim skandalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: