- Vesti -

Naučnici otkrili "crve iz pakla"

Naučnici su prvi put otkrili složena višećelijska stvorenja koja žive kilometar i po i više ispod površine planete, što otvara nova pitanja o širenju života na Zemlji i potencijalnim podzemnim životima na drugim planetima i njihovim satelitima.

Podeli

S nadimkom ‘crvi iz pakla’, ili nematode, pronađeni su u nekoliko rudnika zlata u Južnoafričkoj Republici gdje su istraživači napravili proboj u otkrićima o jednoćelijskom životu u dubokom podzemlju.

Dva vodeća istraživača, Gaetan Borgonie sa Univerziteta u Gentu u Belgiji i Tulis Onstot sa Prinstona, izjavili su da je otkriće stvorenja duboko ispod površine zemlje, sa nervnim, probavnim i reproduktivnim sistemima, jednako pronalasku ‘Mobi Dika u jezeru Ontario’.

Borgonie poslednjih 20 godina proučavao sistem pomoću kojeg su crvi povećavali svoju otpornost na stress. Brojni pripadnici ove vrste mogu opstajati skoro bez vazduha, u visoko kiselim sredinama i uprkos jako dugačkim periodima bez hrane.

Kada je spejs šatl Kolumbija tragično sagoreo pri ulasku u Zemljinu atmosferu 2003. godine, crvi koji su se nalazili u njegovim rezervoarima smeštenim na krilima jedini su preživeli.

“To nam govori nešto potpuno novo”, rekao je Onstot, čiji je pionirski rad u Južnoafričkoj Republici u poslednjih deset godina uveo revoluciju u razumevanje mikrobiološkog života opšte poznatog kao ‘extremophiles’, koji žive na mestima za koja se dugo verovalo da nisu pogodna za život.

“Za relativno složeno stvorenje kao što je nematoda, prodreti toliko duboko jednostavno je fantastično”, rekao je.

Članak koji predstavlja podzemnu nematodu, od kojih je jedna službeno nazvana Halicephalobus Mephisto prema stripu ‘Gospodar Podzemlja’, objavljen je u časopisu Nature.

Halicephalobus Mephisto pronađen je u vodi koja je tekla iz bušotina oko kilometar i po ispod površine, u rudniku zlata Beatrix.

Istraživanje će sasvim sigurno podstaći nove naučne izazove i uzrokovati kontroverze jer smešta daleko složeniji život u okruženje za koje su naučnici smatrali da ne može postojati, navodi Washington Post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.