Bog je bio oženjen?

Neki naučnici smatraju da je rana verzija Biblije sadržala tekstove o Ašeri, moćnoj boginji plodnosti, za koju veruju da je mogla biti žena Boga.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

19:38

Default images

Istraživanje Frančeske Stavrakopulu, predavača teologije i religije na Univerzitetu Ekseter, razotkrilo je tragove ka tom božanstvu.

Ako je naučnica u pravu, to znači da su Ašeru muški pisci svetih spisa iz nekog razloga izbacili iz teksta.

Sve što je ostalo od navodne Božje supružnice su tragovi u drevnim tekstovima, amajlije i figurice otkrivene u jednom drevnom hananskom primorskom gradu u današnjoj Siriji.

Natpisi na grnčariji pronađenoj u Sinajskoj pustinji takođe pokazuju da su Jahve i Ašera obožavani kao par, a neki delovi u Knjizi kraljeva pominju boginju kao stanovnicu hrama Jahvea.
Statua boginje Ašere
Džej Edvard Rajt, predsednik Centra za judejske studije u Arizoni smatra da su navodi Frančeske Stavrakopulu tačni i dodaje da su neki hebrejski spisi pominjali „Jahvea i Ašeru“, ali njen lik nije u potpunosti izbrisan iz Biblije.

„Tragovi su ostali i na osnovu njih mi možemo rekonstruisati njenu ulogu u religiji Južnog Levanta“, smatra on.

Ašera je bila važno božanstvo drevnog Bliskog Istoka poznata po svojim moćima i majčinskoj prirodi. Nazivana je i drugim imenima: Astarte i Istar (Ištar), dok se ime Ašera bukvalno prevodi kao „sveto drvo“.

Aron Brodi, upravnik Bejd muzeja i vanredni profesor na studijama Biblije i arheologije u Pacifičkoj školi religije smatra da su drevni Izrailji bili politeisti, dok je jedan mali broj njih obožavao samo Jahvea. On smatra da su progon elitne zajednice u Judeji i rušenje hrama u Jerusalimu tek 586. godine p.n.e. doveli do univerzalnog, strogog monoteizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: