Dečak postao simbol japanske tragedije

Dan za danom devetogodišnji Tošihito Aisava luta od skloništa do skloništa tražeći svoju porodicu. U ruci steže ručno napisan znak sa imenima izgubljenih rođaka dok tumara po japanskoj pustoši.

Život

Izvor: B92

Subota, 19.03.2011.

15:01

Default images

Na njemu piše: „Doći ću sutra u 11 sati, zato molim vas sačekajte. Ponovo ću doći sutra.“

Poslednji put video je oca, majku i baku kada su pokušavali da se smeste u automobil i pobegnu od cunamija. Međutim, bio pokvaren i pre nego što su uspeli da izađu iz njega, progutao ga je džinovski talas.

Tošihito je poslednjim naporima uspeo da razbije prozor, nakon čega je izgubio svest. Voda ga je izbacila na obalu gde su ga pronašli spasioci.

Posle spasavanja Tošihito je odseo u kući porodičnog prijatelja Micunarija Kitahare (64).

„Pomagao mi je da pospremim sto posle večere i da odem u prodavnicu. Siguran sam da mu je mnogo teško, ali ga nikada nisam video da plače“, priča Kitahara.

Tošihitovu sudbinu sada deli mnogo dece u Japanu, budući da je broj poginulih i nestalih u zemljotresu dostigao 18.690.

Sada je izvesno da je zemljotres koji je 11. marta pogodio sevoroistočnu obalu Zemlje izlazećeg sunca najveća prirodna katastrofa posle zemljotresa Veliki Kanto u kome je 1923. godine poginulo više od 142.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: