CERN detektovao prvi antimaterijski atom

Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) uspeli su da zadrže 38 anti-vodoničnih atoma svaki po delić sekunde.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2010.

11:30

Default images

Naučnici su i ranije proizvodili anti-vodonik, ali bi on automatski bio uništen u dodiru sa materijom.

Tim istraživača, čija je studija objavljena u časopisu “Nature”, kažu da će mogućnost proučavanja anti-materijskih atoma otvoriti put za testiranje fundamentalnih načela fizike koje je dosad bilo nemoguće izvesti, prenosi BBC.

Prema važećem, "standardnom" modelu fizike, svaka čestica - proton, elektron, neuron i niz drugih čestica, ima svoju antičesticu.

Antičestica elektrona, na primer, je pozitron, koji se koristi u sve popularnijoj tehnologiji slike poznatoj kao pozitron emisiona tomografija.

Jedna od najvećih misterija fizike predstavlja pitanje zašto je naš svet sazdan od materije, a ne antimaterije. Zakoni fizike ne prave razlike između materije i antimaterije, a prilikom nastanka univerzuma postojale su jednake količine i jedne i druge.

Proizvodnja anti-materijskih čestica poput pozitrona i antiprotona postalo je danas uobičajeno u laboratorijama, ali je njihovo povezivanje u anti-materijske atome daleko teže izvesti.

Istraživači su dokazali da je među 10 miliona antiprotona i 700 miliona pozitrona, došlo do formiranja 38 stabilnih anti-vodiničnih antoma od kojih je svaki trajao oko delić sekunde. Njihov sledeći zadatak biće da proizvedu više ovih atoma koji će duže trajati kako bi ih mogli bolje proučiti.

"Ono što bismo želeli da otkrijemo je to da li postoji razlika koju mi još uvek ne razumemo između materije i antimaterije", kazao je Džef Hangst, profesor na Univerzitetu Arhus, u Danskoj.

"Ta razlika bi mogla da bude od fundamentalnog značaja, da bude u vezi sa velikom energijom koja je oslobođenja na početku univerzuma", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: