Smak sveta odgađa se za 2112?

Sudeći po najnovijim otkrićima svet će nastaviti da postoji i nakon 21. decembra 2012. godine, suprotno verovanjima drevnih Maja koje su ovaj datum označile kao poslednji dan pred smak naše planete.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2010.

17:38

Default images

Stručnjaci su utvrdili da razlike u računanju vremena između današnjeg kalendara i onog koji su koristile Maje mogu iznositi i do 100 godina.

Majanski kalendar preveden je na današnji gregorijanski zahvaljujući takozvanoj GTM konstanti koja je svoje ime dobila po inicijalima prezimena tri rana istraživača majanske kulture - Goodman, Martinez, Thompson.

Gerardo Aldana sa Univerziteta Kalifornija, autor spomenutog poglavlja, tvrdi da su se tokom tadašnjih istraživanja i radova najviše naglašavali datumi dobijeni s kolonijalističkih dokumenata ispisanih na majanskom jeziku na latinici.

Kasnije je GTM konstanta ponovo aktuelizovana zahvaljujući američkom lingvisti i antropologu Floydu Lounsburyju koji je koristio podatke iz Dresdenskog kodeksa, majanskog kalendara i almanaha koji prati datume vezane za kretanje Venere.

Aldana kaže kako je Lounsbury zauzeo stav kako je njegov 'prevoditeljski' rad uklonio poslednje prepreke u prihvatanju ove konstante kao istinite. „Drugi su otišli čak toliko daleko da su sugerisali kako je on dokazao da je GMT konstanta tačna", smatra Aldana.

Ova teza detaljno je objašnjena u poglavlju u knjizi „Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World". U tom se poglavlju napominje da prebacivanje vrednosti majanskog kalendara na današnji kalendar može bit pogrešno i do 50 pa čak 100 godina. Ako je to istina, predviđanja o 2012. godini kao kraju svega mogu biti netačna i do nekoliko decenija i staviti pod sumnju datume svih događaja i predviđanja Maja.

Kraj sveta za Maje utemeljen je na činjenici da se njihov kalendar završava 2012. Godine, poput 31. decembra u današnjem, modernom, računanju vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: